Deskundigen willen hulpmiddelen tegen wiegendood verbieden

14 Sep 2018

Er zijn heel wat producten op de markt die wiegendood zouden kunnen voorkomen. Denk aan ademhalingsmonitoren, hartslagmeters of sensormatjes van bijvoorbeeld Angelcare, Baby Sense of Nannycare. Deskundigen waarschuwen voor deze technologische hulpmiddelen en zouden graag zien dat ze uit de winkels verdwijnen.

 

De hulpmiddelen

In de meeste gevallen gaat het om matjes die je onder het matras van je baby plaatst. Er zijn ook sensortjes die je aan de sok van je baby (Owlet) of aan zijn kleertjes vastklikt (Mimo, Exmobaby). De hulpmiddelen reageren op beweging, ademhaling of de hartslag. Er werd altijd geclaimd dat deze hulpmiddelen wiegendood kunnen voorkomen, maar sinds daar in de Verenigde Staten tegen wordt opgetreden, wordt er geclaimd dat ze tijdens waarschuwen voor onderbreking van de ademhaling.
De prijzen voor de hulpmiddelen liggen tussen de €100 en €300 euro. Dure apparaatjes dus!

 

Waarom zijn ze zinloos?

Er bestaat simpelweg geen hulpmiddelen die wiegendood kunnen voorkomen. An Morrhey, pediatrisch verpleegkundige van de Slaapeenheid in het Hasseltse Jessa Ziekenhuis en lid van de Brussels-Vlaamse Werkgroep Wiegendoodpreventie: “Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat technologie wiegendood kan vermijden. Waarom? Omdat we nog altijd niet precies weten wat wiegendood nu net is.”

Bedrijven willen munt slaan uit de angst van ouders voor wiegendood. An Morrhey: "Ze zouden verboden moeten worden."

 

Zelfs gevaarlijk?

Er is geen enkel bewijs dat technologische hulpmiddelen de kans op wiegendood verkleinen. Het zou de kans zelfs kunnen vergoten. Dit komt doordat deze hulpmiddelen ouders een vals gevoel van veiligheid geven. Het risico neemt al helemaal toe als ouders ten onrechte denken dat hun kind dankzij een sensormatje veilig op de buik kan slapen. 

 

Ook kunnen de de snoeren die sommige apparaatjes van stroom voorzien gevaarlijk zijn. Daar zijn enkele malen baby's in verwikkeld geraakt, met verstikking tot gevolg.

 

De apparaatjes geven vaak, zo niet alleen maar vals alarm. Vals alarm zorgt voor schrik en onrust bij ouders. Daarnaast ook bij de baby. Geluid of trillen moet de baby namelijk wekken. Dat verstoort het slaappatroon en dat kan op zich risico scheppen.
Bij baby's van 6 maanden neemt de Rem slaap toe. Dit is een diepe slaap waaruit een kind moeilijk wekbaar is en waarin een alarmmatje de ademhaling niet goed meer kan registreren. Het is moeilijk om ouders die (logischerwijs) van slag raken door de (valse) alarmen na een duur polysomnografisch onderzoek in het ziekenhuis ervan te overtuigen dat kun kind niks mankeert. 

 

Uitzonderingen

Er zijn baby's waarbij het wel nodig is om de ademhaling te bewaken. Bij te vroeg geboren kinderen bijvoorbeeld. Maar dan is het belangrijk om hier een volwaardige monitor te gebruiken. De hulpmiddelen die verkocht worden in babywinkels zijn dat niet.

Als zo'n volwaardige monotitor nodig is, wordt deze door het ziekenhuis verstreken en daar wordt dan ook goede begeleiding, reanimatie training en gebruiksinstructie bij geboden. Als het alarm van een monitor terecht afgaat, hangt het van de daarop volgende actie af of een baby voor een nare afloop kan worden behoed. 

 

Als je je zorgen maakt over je kind en denkt dat een voor van bewaking nodig is, bespreek dit dan met een kinderarts. Dan kan er goed onderzoek worden gedaan naar de gezondheid en het slaappatroon van je kind. 

 

Wat vind jij van deze 'hulpmiddelen'? Heb jij ze gebruikt of gebruik jij ze? Geeft dit jou een gevoel van veiligheid?

 

Bronnen: https://www.vakbladvroeg.nl/verklikkers-voor-wiegendood-geven-vals-veiligheidsgevoel/

https://www.ncj.nl/preventie-wiegendood/producten-veilig-of-onveilig/alarmmatje-ademhalingsdetector-bewegingssensor/

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355