Deze factoren vergroten en verkleinen de kans op oorontsteking

29 May 2020

Oorontsteking is een veel voorkomende kwaal bij jonge kinderen en een veel voorkomende reden voor behandeling met antibiotica. Gijs van Ingen onderzocht waarom het ene kind veel oorontstekingen doormaakt, terwijl het andere kind er eigenlijk nooit last van heeft. Hij ontdekte verschillende factoren die de kans op oorontsteking vergroten en verkleinen.

 

Onderzoek

Dit onderzoek naar oorontsteking van Gijs van Ingen is onderdeel van het Rotterdamse GenerationR-project waarin de groei, ontwikkeling en gezondheid van kinderen worden onderzocht vanaf de vroege zwangerschap tot de jong volwassenheid. Gijs van Ingen analyseerde voor het onderzoek naar oorontsteking vragenlijsten, ingevuld door ouders, van 7863 kinderen van 0 tot 6 jaar. 

 

Factoren die de kans vergroten

Op de leeftijd van 2, 3 en 4 jaar hebben jongens meer kans op het krijgen van oorontsteking dan meisjes. Op andere leeftijden werd dit verschil niet teruggevonden. Daarnaast vergroten ook binnenshuis roken, de aanwezigheid van broers en zussen en de aanwezigheid van huisdieren de kans op het krijgen van oorontsteking.

 

Lees ook: Natuurlijke tip bij koorts: citroensokjes.

 

Factoren die de kans verlagen

Automatisch hebben meisjes dus op de leeftijd van 2, 3 en 4 jaar minder kans op het krijgen van oorontsteking dan jongens. Daarnaast lijkt borstvoeding, vooral het krijgen van borstvoeding in de eerste 2 maanden, het risico op oorontsteking te verlagen. 

 

Geen verband

Er werd geen verband gevonden tussen oorontsteking en het seizoen waarin een kind wordt geboren, de leeftijd waarop de moeder zwanger raakte, etniciteit, geboortegewicht, roken tijdens de zwangerschap, harige huisdieren en kinderopvang. 

 

Heeft jouw kind vaak last van oorontsteking? Is er bij jullie sprake van factoren die volgens dit onderzoek de kans vergroten of verkleinen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355