Deze haarkleur krijgt jullie baby

15 May 2018

De haarkleur van je baby blijft natuurlijk een verrassing totdat je baby geboren is en de haarkleur van je baby kan na een paar jaar weer totaal anders zijn, maar toch kun je dankzij wat kennis over genetica een voorspelling doen. Ook benieuwd welke haarkleur jullie baby waarschijnlijk zal hebben?

 

Stukje achtergrondinformatie

Zowel jij als je partner geven je baby 23 chromosomen mee die de haarkleur van je baby bepalen. In totaal krijgt je baby dus 46 chromosomen die zijn haarkleur bepalen. Melanine, een soort pigment, is verantwoordelijk voor de uiteindelijke haarkleur. Er zijn 2 varianten van dit pigment: eumelanine en feomelanine. Eumelanine is het blond-zwart gen en feomelanine is het niet rood/wel rood haar gen. 

 

Bruin, blond of zwart haar?

We beginnen lekker eenvoudig en laten het wel of niet rood gen nog even buiten beschouwing. Je baby heeft dan dus kans op bruin, blond of zwart haar. Hoe meer eumelanine, hoe donkerder de haarkleur van je baby. Kinderen met blond haar hebben dus maar een klein beetje eumelanine en kinderen met zwart haar heel veel.

 

Van iedere ouder krijgt de baby dus evenveel genen. Deze genen kunnen blond of zwart zijn. Hoe meer blonde genen, hoe lichter de haarkleur en hoe meer zwarte, hoe donkerder de haarkleur. Als je veel zwarte genen hebt, geef je waarschijnlijk ook veel zwarte genen door. De kans bestaat ook dat je toch relatief veel blonde genen doorgeeft. Hierdoor kan het zo zijn dat verschillende kinderen van dezelfde ouders een andere haarkleur kunnen hebben. Maar goed, de conclusie hiervan is: kinderen hebben meestal een haarkleur die tussen de haarkleur van hun vader en moeder in zit. 

 

Hoe zit het met rood haar?

Natuurlijk kan je baby ook rood haar krijgen. Het niet rode gen, is dominant over het wel rode gen. Dit betekent dat als 1 van de ouders het niet rode gen doorgeeft, het kind geen rood haar kan krijgen. Een kind met rood haar heeft dus van beide ouders het wel rode gen gekregen. Daarom zijn er zo weinig mensen met rood haar.


Iedere ouder kan drager zijn van het wel rode gen, zonder dit zelf te weten. Stel dat jij van je ouders het wel rode gen en het niet rode gen hebt gekregen en jouw partner ook. Dan hebben jullie allebei geen rode haren. Maar als jullie toevallig allebei het wel rode gen doorgeven, krijgt jullie kind wel rode haren.

Als jij en je partner allebei rode haren hebben, is de kans eigenlijk 100% dat jullie kind ook rode haren krijgt. 

 

De exacte kleur rood wordt bepaald door de eumelanine. Met veel blonde genen wordt het oranje en met veel zwarte genen wordt het roodbruin. 

 

De haarkleur van jullie kind

Je kunt nu in principe zelf wel voorspellen welke haarkleur jullie baby zal krijgen. Als je de naast de haarkleur van je partner ook de haarkleur van de opa's en oma's weet, krijg je via deze link ook een voorspelling te zien. De kans is groot dat onze baby bruine haren zal krijgen.

 

Het haar van je baby vlak na de geboorte zegt trouwens niet alles over zijn uiteindelijke haarkleur. Het kan zomaar dat je baby geboren wordt met donkere krullen, zijn haar daarna uitvalt en vervolgens steile, blonde haren krijgt.

 

Welke haarkleur krijgt jouw baby waarschijnlijk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355