Deze oogkleur krijgt jullie kind

Je ogen vormen een belangrijk onderdeel van iemands uitstraling. Het is dan ook helemaal niet gek als je nu al nadenkt en fantaseert over de ogen van je baby. Krijgt je baby blauwe ogen? Of toch bruine of groene? Aangezien genetica een hele belangrijke rol speelt in je oogkleur van je baby, kunnen we hier al een goede voorspelling over doen.

 

Hoe zeker is deze voorspelling?
Deze voorspelling is behoorlijk zeker. Tenminste, we voorspellen in dit artikel welke oogkleur je kind zal hebben na zijn eerste verjaardag. In het eerste jaar hebben de meeste baby's namelijk blauwe ogen, maar daar later meer over. 
De uiteindelijke oogkleur van je kind wordt bepaald door de genen van jou, de andere ouder van het kindje én jullie voorouders. In dit artikel laten we de genen van jullie voorouders achterwege, dus vandaar dat er een hele kleine kans is dat de voorspelling niet klopt.

 

Lesje biologie

Waarschijnlijk heb je dit tijdens de biologielessen wel geleerd, maar we frissen de kennis even op. Jij hebt 2 genen die je oogkleur bepalen en de vader van je kind ook. Jullie geven allebei 1 gen door, waardoor jullie baby er weer 2 heeft. 

De kleur bruin is dominant over groen en blauw. Groen is dominant over blauw. De dominante kleur is de kleur die 'wint'. De kleur blauw is recessief. Dit betekent dat je kind alleen blauwe ogen krijgt, als er geen dominant gen aanwezig is.

 

Bruin+bruin=bruin?

Als jullie beiden bruine ogen hebben, is de kans best groot dat jullie baby ook bruine ogen krijgt, maar dit hoeft niet! Stel jullie hebben beiden een bruin gen en een blauw gen. Dan hebben jullie beiden bruine ogen. Maar als jullie allebei toevallig het blauwe gen doorgeven, krijgt jullie baby blauwe ogen!

 

Blauw+blauw=blauw

Als jullie beiden blauwe ogen hebben, hebben jullie beiden 2 blauwe genen. De kans is dus echt super groot dat jullie baby dan ook blauwe ogen krijgt. 
Het is een beetje een ingewikkeld verhaal waarom deze kans niet 100% is, maar het heeft te maken met het feit dat er meer genen een rol spelen bij de oogkleur.

 

De oogkleur van jullie baby

Ik kan alle mogelijke combinaties natuurlijk voor jullie uitwerken, maar de onderstaande afbeelding is veel duidelijker:

 

 

Waarom worden bijna alle blanke baby's geboren met blauwe ogen?

De meeste Nederlandse baby's worden geboren met blauwe ogen. In het eerste jaar van je baby, kan de oogkleur nog behoorlijk veranderen. Meestal gebeurt dit tussen de 6e en 9e maand. 

Hoe meer pigment je hebt, hoe donkerder de oogkleur. Geen pigment, betekent dus blauwe ogen, heel veel pigment betekent bruine ogen. Baby's worden geboren zonder pigment. Deze kleurstof wordt pas in de loop van het eerste jaar aangemaakt. Daarom worden bijna alle blanke baby's geboren met blauwe ogen. De oogkleur kan veranderen totdat je kind 6 jaar is. Tot die tijd is het eigenlijk dus nog even afwachten. 

En getinte baby's?

Baby's die ouders hebben met een getinte huid, hebben meestal al te veel pigment voor blauwe ogen. Zij worden dus vaak geboren met lichtbruine of lichtgrijze ogen. 

 

Welke kleur ogen krijgt jouw kind waarschijnlijk? Is de oogkleur van jouw kind veranderd?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355