Diagnose autisme vanaf 6 maanden

21 Jul 2017

Ja je leest het goed: de diagnose autisme kan over een tijdje misschien al gesteld worden vanaf het moment dat je baby 6 maanden oud is! Op dat moment vertoont je baby waarschijnlijk nog helemaal geen symptomen. Veel mensen vinden dit een belangrijke ontwikkeling, omdat je zo eerder met een behandeling kunt starten. Er zijn ook tegenstanders die vinden dat we moeten stoppen met labeltjes plakken en al helemaal bij zulke jonge kindjes.

 

Hoe is autisme dan te diagnosticeren?

Simpel gezegd kan dit over een tijdje waarschijnlijk via een MRI-hersenscan terwijl je baby slaapt. 26 Onderzoekers afkomstig van 7 universiteiten onderzochten 59 kindjes van 6 maanden oud die allemaal een broertje of zusje met autisme hebben. Ze namen van al deze kindjes een MRI-scan af in hun slaap. Toen de kindjes 2 jaar werden, werden ze nogmaals onderzocht. Deze keer op de klassieke manier. Zo werd er bij 11 kindjes autisme vastgesteld. Daarna vergeleken ze de scans van deze 11 kindjes met de scans van de andere 48 kindjes. Er was toen inderdaad een apart patroon van 974 verbindingen in de hersenen te zien wat alleen voorkwam bij 9 van de 11 kindjes met autisme. Dit patroon werd bij niemand van de 48 kindjes zonder autisme gezien. De hersenscan miste dus wel 20% van de gevallen, maar dompelde niemand in onnodige angst. Die verschillende verbindingen in de hersenen lagen vooral in de gebieden voor taal en sociaal gedrag. 

 

De toekomst

Er wordt nu onderzocht of dit patroon ook te zien is bij kindjes zonder verhoogd genetisch risico. Dus kindjes zonder broertje of zusje met autisme. Ook moet er natuurlijk nog onderzoek worden gedaan met veel grotere getallen. De onderzoekers vinden de resultaten al wel hoopgevend: hoe vroeger autisme wordt gesignaleerd, hoe vroeger de behandeling kan starten en hoe succesvoller de resultaten van de behandeling zijn.

 

De kans is dus erg groot dat we over een aantal jaar al bij baby's van 6 maanden kunnen vaststellen of hij of zij autisme heeft. De onderzoekers zien dit als positief, maar er zijn ook zeker mensen die dit als negatief zien, omdat een kind zo al snel wordt bestempeld met een stoornis. Ik ben erg benieuwd wat jullie mening hierover is! Is dit volgens jullie een goede of minder goede ontwikkeling? 

 

Bronnen: http://stm.sciencemag.org/content/9/393/eaag2882 

http://www.standaard.be/cnt/dmf20170607_02915813 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Nieuwste blogs
Please reload

Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwsbrief
Uitgelichte berichten

De bevaltrends in 2020

17 Jan 2020

1/8
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18), zwanger van een tweede kindje, pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355