Dit belangrijke slaapritueel is stilaan aan het verdwijnen

Ooit was het bij de meeste ouders een vast onderdeel van het naar bed brengen. Maar steeds minder en minder ouders gebruiken dit slaapritueel. Vooral bij jonge ouders is het helemaal niet meer populair. En dat terwijl het volgens de wetenschap heel belangrijk is.

 

Zingen

Het gaat over: zingen! De kans is groot dat je ouders vroeger het volgende liedje voor je zongen: "Slaap kindje, slaap, daarbuiten loopt een schaap. Een schaap met witte voetjes, die drinkt zijn melk zo zoetjes. Slaap kindje, slaap, daarbuiten loopt een schaap." Maar zing jij dit liedje ook wel eens voor je kinderen? Of een ander liedje?

 

Millennials zingen niet meer

Uit onderzoek van YouGov in opdracht van 'The Lullaby Trust' zingt nog maar iets meer dan één derde van de ouders met kinderen onder de 5 een slaapliedje voor het slapengaan. Van de ouders die wél slaapliedjes zingen, is ruim 70% ouder dan 45 jaar. Conclusie van het onderzoek is dan ook dat zingen voor het slapengaan vooral bij jonge ouders niet meer populair is.

 

De voordelen

En dat is jammer volgens de wetenschap. Zo is er een onderzoek gedaan onder een groep zieke kinderen in het (Great Ormond Street) ziekenhuis. Slaapliedjes zorgden bij deze kinderen voor een lagere hartslag, minder angst en verminderde perceptie van pijn. Uit een ander onderzoek (gepubliceerd door de National Literacy Trust) blijkt dat liedjes en rijmpjes goed zijn voor de taalontwikkeling en leesvaardigheden. Laura Jane-Foley, sopraan en ambassadeur van de Lullaby Trust: "Zingen is voor kinderen net zo belangrijk als voorlezen. Ritme, rijm en herhaling zijn cruciaal voor de mentale en emotionele ontwikkeling van een kind. En door samen met je kind te zingen, versterken ouders ook nog eens de band met hun kind."

 

Lees ook: GRATIS prentenboek met slaapliedjes.

 

Zing!

Dus probeer eens een liedje voor je kind te zingen als je hem of haar naar bed brengt. Het maakt echt niet uit hoe je stem klinkt. Je kind natuurlijk gaan voor 'Slaap kindje slaap', maar er zijn nog veel meer mooie liedjes. Mijn favoriete slaapliedje is 'Doe je oogjes maar dicht' van Kinga Ban. 'Kleertjes uit, pyjamaatje aan' en het eerste couplet van het slaapliedje van Casper en Emma zijn ook heel geschikt. 

 

 

Zing jij 's avonds een slaapliedje voor je kind?

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355