Dit doe je als je kind slaat

Agressief gedrag zoals slaan, bijten en schoppen vertonen bijna alle kinderen wel eens. Waarom doen ze dat? Wanneer grijp je in? En wat doe je dan?  Dat lees je in dit artikel!

 

Mijn dreumes slaat

Voor een dreumes draait de hele wereld nog om hem! Wanneer iets niet gaat zoals hij wil, zorgt dit voor grote frustratie en boosheid. Het is normaal voor deze leeftijd om frustratie fysiek te uiten, dus door te slaan, schoppen of te bijten. Ze kunnen het namelijk nog niet pratend uiten.
Een dreumes heeft ook nog geen empathisch vermogen en denkt er dus niet bij na dat hij anderen pijn kan doen. 

Als ouder is het goed om steeds weer te vertellen dat slaan geen goede manier is om frustratie en boosheid te uiten. Je kunt je kind afleiden of even apart zetten. Aan tafel met een puzzeltje bijvoorbeeld. Geef het niet teveel aandacht en wordt ook niet erg boos. Slaan zal dan namelijk alleen maar interessanter worden voor je dreumes.

 

Mijn peuter slaat

Bij de peuterleeftijd hoort natuurlijk de peuterpuberteit. Je peuter wil meer dan hij mag en kan, maar loopt steeds weer tegen zijn eigen of andermans grenzen aan. Iets niet mogen of niet kunnen, leidt tot veel frustratie en/of woede. Ook voor peuters is het normaal om dit fysiek te uiten. 
Je peuter moet leren dat dit niet mag en dat je hierdoor niet je zin krijgt. Geef dus absoluut niet toe als je kind gaat slaan, maar maak er ook niet teveel ophef over. Het kan helpen om je kind op bepaalde punten wat meer keuzevrijheid te geven. Zo leert je kind dat hij ook inspraak heeft.

 

Slaan uit onmacht

Iets niet kunnen is heeeel frustrerend voor kinderen. Het geeft ze een gevoel van onmacht. Sommige kinderen uiten dit door te gaan slaan. Ze proberen hun onzekere gevoelens te overschreeuwen. 
Geef aan dat slaan absoluut niet mag, geeft er niet teveel aandacht aan, help je kind bij hetgeen wat niet lukte en geef veel complimenten voor wat je kind al wél kan. 

 

Slaan voor aandacht

Slaan kan een manier zijn om aandacht te krijgen. Jij reageert toch ook als je kind slaat? Dit kan voortkomen uit jaloezie. Bijvoorbeeld omdat je kind denkt dat hij minder (positieve) aandacht krijgt dan zijn broertje of zusje. Als jij denkt dat dit de oorzaak is, kun je proberen om je kind op andere momenten meer positieve aandacht te geven. Natuurlijk moet je het slaan wel afkeuren!

 

Slaan uit angst

Als een kind bang is, kan hij letterlijk uit angst om zich heen gaan slaan. Er is sprake van angst die overschreeuwd wordt door agressief gedrag. Bijvoorbeeld als je kind naar de peuterspeelzaal moet of naar bed moet. Als je denkt dat angst de oorzaak is, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de oorzaak van de angst. Probeer je kind te helpen bij het overwinnen van de angst. Dan zal het slaan snel stoppen.

 

Leeftijdsgenoten slaan

Gedraagt je kind zich thuis voorbeeldig, maar slaat hij leeftijdgenoten in de speeltuin of op het kinderdagverblijf? Dan komt dat doordat hij het moeilijk vindt om om te gaan met leeftijdgenoten. Vooral speelgoed delen is moeilijk! Ze gaan nog erg uit van hun eigen behoeften. 
Je kunt je peuter hierin wel begeleiden. Leg bijvoorbeeld uit hoe het andere kind zich voelt. Geef je kind geen tik! Waarom zou je kind niet slaan als zijn ouders dat wel doen?

 

Ruzie maken is niet gek en kinderen leren er veel van. Ze leren voor zichzelf op te komen, zich in te leven in een ander en compromissen te sluiten. Laat ruzies tussen leeftijdgenootjes dus ook eens op z'n beloop. Grijp natuurlijk wel in als het uit de hand loopt en kinderen elkaar echt pijn doen. Haal de kinderen dan uit elkaar, laat ze tot rust komen en ga dan samen in gesprek. Zo leren kinderen een ruzie oplossen zonder te slaan. 

 

Terug slaan
Veel ouders geven hun kind als advies om maar gewoon terug te slaan. Heel begrijpelijk, maar (bij jonge kinderen) niet zo handig. Je vertelt je kind zo dat slaan een normale reactie is. Ook ontstaat er dan een situatie waarin kinderen elkaar blijven slaan. 

 

Slaat jouw kind wel eens? Wat doe je dan?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355