Dit doe je bij een terugval in zindelijkheid

Je kind was zindelijk, maar plast of poept ineens weer in zijn broek. Dat noemen we een terugval in de zindelijkheid. Waardoor komt die terugval? Wat moet je dan doen als ouder? Begin je weer helemaal opnieuw? Dat en meer lees je in dit artikel.

 

Oorzaak

Om een geschikte oplossing te vinden, is het goed om eerst de oorzaak van de terugval de achterhalen. Probeer eerst uit te sluiten dat er een medische oorzaak is zoals een blaasontsteking, suikerziekte of obstipatie.

Meestal komt een terugval in de zindelijkheid door een ingrijpende gebeurtenis. Denk hierbij aan de geboorte van een broertje of zusje, voor het eerst naar school, een verhuizing, het overlijden van opa/oma of een huisdier, sinterklaas die in het land is, spanningen in de thuissituatie, de verjaardag van je kind etc. Soms is het niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is, maar deze is er wel. Om de oorzaak te achterhalen kan het ook helpen om in gesprek te gaan met de juf/meester, de leidsters op de opvang of andere personen die een belangrijke rol spelen in het leven van je kind. 

 

Een terugval

We spreken pas van een terugval als er structureel weer in de broer wordt geplast of gepoept. Anders spreken we gewoon van ongelukjes. Realiseer je dat een terugval helemaal niet gek is! Meestal is een terugval in zindelijkheid maar van korte duur. Je kind heeft even tijd nodig om te wennen aan de situatie en daarna gaat het waarschijnlijk 'vanzelf' weer over.

 

Wat doe je als ouder?

 

 1. Blijf positief
  Wordt nooit boos op je kind op het gebied van zindelijkheid. Je kind vindt het ook echt niet leuk om in een vieze broek rond te lopen. Boos worden geeft je kind alleen maar extra druk en werkt averechts. Vraag ook niet waarom je kind in zijn broek heeft geplast/gepoept. Als hij dat zou weten, zou het waarschijnlijk niet gebeurd zijn.

 2. Besteed er niet teveel aandacht aan
  Een terugval kan een vorm van negatieve aandacht vragen zijn. Besteed er dus niet teveel aandacht aan. Nieuwe kleren aan en hup, iedereen kan weer verder met waar hij mee bezig was. Blijf dus zo relaxed mogelijk.

 3. Laat je kind helpen
  Laat je kind zelf zijn vieze broek uittrekken, deze in de was gooien en schone kleren pakken en aantrekken. Niet uit straf of boosheid, maar gewoon omdat het erbij hoort. Zo heeft hij zelf de verantwoordelijkheid. 

 4. Positieve aandacht
  Geef zowel complimenten als je kind wél op de wc plast en poept als veel positieve aandacht op fijne momenten gedurende de dag. Zo is de kans kleiner dat je kind om negatieve aandacht gaat vragen door een terugval. Een echt beloningssysteem zou ik bij een terugval trouwens niet gebruiken. Zo vestig je automatisch ook meer aandacht op het 'falen' van je kind.

 

Is jouw kind al zindelijk? Heeft hij of zij een terugval gehad?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355