Dit is het ideale leeftijdverschil tussen kinderen

19 Sep 2018

Je hebt het niet helemaal voor het zeggen, maar natuurlijk heb je het voor een deel wel zelf in de hand: wanneer krijg je de volgende baby? Ik vind het een erg interessante vraag en ging voor jullie op onderzoek uit. Dit was de uitkomst:

 

1 Jaar of minder?

Het voordeel van zo'n klein leeftijdverschil is dat je kinderen echt samen opgroeien. Ze zullen behoorlijk dezelfde interesses hebben en daardoor waarschijnlijk fijn samen kunnen spelen. 
Ook zul je geen lange tijd zowel naar het kinderdagverblijf als de basisschool moeten racen en zullen de sporttijden waarschijnlijk goed aansluiten. Je zit nog lekker in de flow en hebt minder kans op zwangerschapsvergiftiging.

 

Een nadeel is dat het zwaar zal zijn! Je verzorgt dan een kleine baby terwijl je met een dikke buik rondloopt! Met 2 kleintjes in huis is de kans op af en toe een goede nacht nóg kleiner en de luiers zullen niet aan te slepen zijn. De kans is ook groot dat je jongste op een gegeven moment 2x per dag slaapt en je oudste 1x wat inhoudt dat je bijna nooit de deur uit kan. 
Tenslotte zal het extra geld kosten, omdat je ineens een extra autostoeltje en ledikantje nodig hebt, terwijl je die anders door kon schuiven en een extra kinderwagen of duo-kinderwagen is ook geen overbodige luxe. De kleren en fietsjes en dergelijk kun je trouwens wél makkelijk doorschuiven zonder dat het alweer uit de mode is. 


2 Of 3 jaar verschil?

Tegen de tijd dat baby 2 arriveert, zal je net bekomen zijn van de slapeloze nachten. Je peuter zal ook al redelijk zelfstandig zijn. Hij kan zelf eten en drinken en misschien al zelf naar de wc. Wel zo handig als jij net je baby aan het voeden bent!

Je lichaam heeft met dit leeftijdverschil ook een beetje de kans gehad om weer te herstellen en kan de volgende zwangerschap beter aan. Een zwangerschap en een bevalling zijn namelijk echt een aanslag op je lichaam. 

Een ander voordeel is dat je misschien ook wat quality-time met je baby hebt. Ze hebben andere slaapritmes en misschien gaat je peuter wel naar de peuterspeelzaal of naar peutergym. 

 

Een nadeel is dat het een aantal jaar duurt voordat je kinderen echt samen kunnen spelen. Een 2-jarige speelt toch echt anders dan een 5-jarige. Als ze wat ouder worden, zal dit probleem wel steeds kleiner worden.

Daarnaast zal plannen wel een dingetje worden. De slaapjes van de baby komen waarschijnlijk niet overeen met de activiteiten van je peuter en dat babyzwemmen of die cursus babymassage wordt ook lastiger om in te plannen. 

 

4 Jaar verschil?
Volgens onderzoekers is 4 jaar het ideale leeftijdverschil. Dit komt doordat je na deze tijd vaak weer verlangt naar een baby in je armen. Je hebt alles al een keer meegemaakt en je bent een paar jaar ouder. Hierdoor ben je minder onzeker. Het oudste kind kan helpen bij de verzorging van zijn kleine broertje of zusje en je oudste is ook redelijk zelfstandig.

Daarnaast gaat de oudste naar school! Hierdoor kun jij je overdag op de baby richten en hebben beide kinderen in hun eerste jaren veel Quality-time gehad. Misschien kan jij overdag ook zelfs een beetje bijslapen!

 

5 Jaar of meer?

Als je de baby- en kleuterjaren van je kinderen wilt koesteren, kan een verschil van vijf of meer jaar perfect zijn. De oudste gaat naar school terwijl jij weer opnieuw aan de babytijd begint. 

De kans is groot dat je veel relaxter zal zijn en je niet meer zo druk zal maken om kleine dingen. Je hebt alles al een keer meegemaakt en gezien dat het allemaal wel goed komt. Je zal waarschijnlijk meer tijd en energie hebben om van je baby te genieten en er is genoeg Quality-time. Daarnaast maakt je oudste de babytijd bewust mee en kan hij al goed meehelpen.

 

Een nadeel is dat je kinderen in hele verschillende ontwikkelingsfasen zitten en verschillende interesses zullen hebben. Daardoor is de kans groot dat ze minder met elkaar zullen spelen. 

Daarnaast moet je er ook weer helemaal opnieuw inkomen. Het kan moeilijk zijn om weer te integreren in de wereld van 'play dates' en koffieochtenden als je met een compleet nieuw publiek te maken hebt. 

Conclusie

Volgens onderzoekers is 4 jaar het ideale leeftijdverschil. Maar natuurlijk geldt dit niet voor iedereen. De één wil eerst optimaal genieten van baby 1 en daarna de babytijd nogmaals doorlopen, terwijl de ander vlak na de geboorte alweer rammelende eierstokken heeft en het leuk lijkt dat de kinderen echte speelkameraadjes worden. 

 

Lees ook: De ideale leeftijd voor je eerste kind.

 

Hoeveel tijd zit er tussen jouw kinderen? Wat denk jij dat een ideaal leeftijdverschil is?

 

Bron: https://www.babycentre.co.uk/a563447/sibling-age-gaps

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355