Dit kun je allemaal doen met de placenta

Meestal belandt de placenta gewoon in de kliko. De meeste moeders denken niet eens na over wat je met de placenta kunt doen en ook in het ziekenhuis gaan ze er blindelings vanuit dat je de placenta niet wilt hebben. Toch zijn er behoorlijk wat mogelijkheden met je placenta! Deze zette ik voor jullie op een rijtje:

Lotusgeboorte

Bij een lotusgeboorte knip je na de bevalling de navelstreng niet door. De placenta blijft aan je baby zitten, net zolang tot de navelstreng er vanzelf afvalt. 

Best bizar he?! Je wikkelt de placenta in een doek en legt deze in een vergiet, in een schaal. Na 24 uur was je de placenta met warm water en dep je hem droog om de bloedresten te verwijderen. Dan wrijf je de placenta helemaal in met zout, wat je elke dag herhaalt. Na 3 tot 10 dagen zal de navelstreng er afvallen.

In de tussentijd draag je dus constant zowel je baby als de placenta! Je kunt de placenta in een doek doen om zo met je mee te dragen.

Benieuwd waarom sommige mensen dit doen? De voornaamste reden is dat al het bloed wat nog in de placenta zit, naar je kindje stroomt. Zo krijgt je baby extra voedingsstoffen.

Veel artsen zijn niet zo blij met dit verschijnsel. Zij wijzen erop dat de placenta na de bevalling dood weefsel is dat niet steriel is. Daarom zou er gevaar zijn op infecties.

 

Opeten

Er zijn ook mensen die hun placenta opeten! Er wordt gezegd dat dit goed is als je veel bloed bent verloren tijdens de bevalling, dat het helpt bij het opgang brengen van de borstvoeding, dat het een postnatale depressie kan voorkomen en dat het je helpt herstellen van de bevalling. Dit is allemaal niet wetenschappelijk bewezen. Het is wel leuk om te weten dat zoogdieren eigenlijk allemaal zelf hun placenta opeten.

 

Je hebt grofweg 3 manieren om je placenta op te eten: rauw, gebakken en in een capsule. Bij rauw kun je denken aan een smoothie. Voor een gebakken placenta zijn veel recepten te vinden zoals gebakken placenta met ui en champignons. Tenslotte kun je ook capsules van je placenta laten maken. Voor zo'n €100 tot €150 zijn er genoeg verloskundigen en doula's die de capsules voor je willen maken. 

 

Er zijn geen risico's gevonden van het opeten van je placenta, maar let wel op dat je niet te lang wacht, omdat je placenta anders bederft.

 

Boom planten

Een andere optie is om je placenta te begraven en daarbovenop een boom te planten. De placenta zorgt ervoor dat de grond erg vruchtbaar wordt. Hierdoor zal de boom goed groeien. 
Het is belangrijk dat je de placenta diep genoeg begraaft, want anders bestaat de kans dat dieren je placenta ruiken en op willen graven!
Ik vind het zelf ook wel een gek idee dat je placenta in de tuin blijft liggen als je verhuist...

 

Doneren voor speurhonden

Er is maar weinig informatie over te vinden, maar ik heb van verschillende mensen gehoord dat zij hun placenta hebben gedoneerd door speurhonden. De placenta zorgt er dan voor dat de honden met echt menselijk weefsel kunnen oefenen. 

 

Sierraad

Je kunt je placenta ook laten vereeuwigen in een sierraad. Zo draag je de beleving van de geboorte altijd bij je. Je placenta wordt dan eerst gecapsuleerd en daarna verwerkt tot een sierraad. Dit wordt dan een beetje bruin van kleur. 

 

Afdruk

Het is ook mogelijk om een afdruk van je placenta te laten maken. Je drukt dat de placenta tegen dik papier. Je kunt dan vaak de vorm van een boom zien, door de manier waarop bloedvaten lopen. Na het maken van een afdruk, kun je ook nog 1 van de bovenstaande opties kiezen. 

 

Wil je niet dat je placenta weg wordt gegooid? Meld dit dan aan je verloskundige en/of schrijf dit in de geboorteplan. 

 

Lees ook: Het eerste uur van je baby.

 

Wat heb jij met je placenta gedaan? Zou jij 1 van de bovenstaande mogelijkheden overwegen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355