Dit maakt een kind populair

29 Aug 2018

Er zijn altijd populaire kinderen en minder populaire kinderen. Dat kun je je vast nog wel herinneren van je eigen schooltijd en zie je nu misschien ook al terug bij je kind en zijn/haar vriendjes. Maar waar komt dat nou door? Wat maakt een kind populair? Komt dat door merkkleding? Of toch meer door gedrag?

 

Wat maakt kinderen populair?

Er is onderzoek gedaan naar wat kinderen nou populair maakt. Dat zijn niet de kleren of cijfers op school, maar verschillende karaktereigenschappen. Vooral de 6 volgende karaktereigenschappen zijn bepalend:

 

 1. Behulpzaamheid
  Populaire kinderen zijn vriendelijk en helpen anderen graag.

 2. Coöperatief gedrag
  Populaire kinderen werken graan samen met anderen aan gemeenschappelijke projecten. 

 3. Humor
  Populaire kinderen hebben gevoel voor humor en waarderen het als anderen proberen grappig te zijn. 

 4. Non-verbaal gedrag interpreteren
  Populaire kinderen zijn beter in staat om emoties van anderen te begrijpen. Ze kunnen emoties beter aflezen en kunnen zich dus beter inleven. 

 5. Reguleren eigen non-verbale gedrag
  Populaire kinderen kunnen ook hun eigen non-verbale gedrag beter reguleren, waardoor ze meestal positief overkomen op anderen. 

 6. Probleemoplossend vermogen
  Populaire kinderen zijn goed in het oplossen van sociale problemen. Ze bedenken oplossingen die voor zowel zichzelf als voor de ander bevredigend zijn. 

 

Kortom: ze scoren hoog op het gebied van sociale competentie.

 

Maar niet altijd!

Er zijn ook kinderen die super populair zijn, maar een heel ander profiel hebben. Kinderen die veel negatief gedrag vertonen. Deze populariteit wordt veroorzaakt, doordat anderen zien hoe deze kinderen op stoutmoedige wijze allerlei grenzen doorbreken. 

 

Eens impopulair altijd impopulair?

Impopulaire kinderen blijven vaak impopulair. De verklaring is een verschijnsel dat we aangeleerde hulpeloosheid noemen. Omdat kinderen de reden van hun impopulariteit niet begrijpen, kunnen ze het gevoel krijgen dat ze weinig of geen invloed  op hun situatie uit kunnen oefenen. Het gevolg kan zijn dat ze niet eens meer proberen met hun leeftijdgenoten om te gaan. Ze geven het op. Hierdoor wordt de kans kleiner dat de impopulariteit in de toekomst afneemt. Het wordt dus eigenlijk een 'selffulfilling prophecy'.

 

Het kan veranderen!

Vaak blijven impopulaire kinderen dus impopulair, maar het hoeft niet! Sociale competentie is te leren. Nu hoeft je kind natuurlijk niet populair te worden, maar vriendschappen hebben en social vaardig zijn, zijn wel erg fijn! Als ouder kun je het volgende doen om je kind te helpen:

 

 • Sociale interactie stimuleren
  Stimuleer je kind om buiten te gaan spelen, om vriendjes uit te nodigen en om op een teamsport te gaan. 

 • Luistervaardigheden
  Zorg dat je kind leert om naar anderen (zoals naar jou) te luisteren. Wanneer houd je dan je mond? Hoe reageer je hierop (niet door meteen je eigen verhaal te vertellen).

 • Non-verbaal gedrag
  Maak je kind bewust van het feit dat mensen non-verbaal emoties uiten. Hoe staat iemands gezicht? Vrolijk? Verdrietig? Boos?

 • Gesprekstechnieken
  Breng je kind gesprekstechnieken bij. Stel bijvoorbeeld af en toe eens een vraag aan anderen.

 • Groepen indelen
  De laatste is vooral voor leerkrachten en groepsleiders van belang: deel kinderen willekeurig in in groepen. Zo vermijd je vervelende situaties voor kinderen die altijd als laatste worden gekozen. En je verdeelt de capaciteiten ook nog eens evenredig!

 

Hoe populair was jij als kind? Hoe populair is jouw kind of zijn jouw kinderen?

 

Bron: Feldman, S. (2012). Ontwikkelingspsychologie. Amsterdam: Pearson Benelux.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355