Dit moet je doen als je kind zijn tand verliest

18 Sep 2019

We hopen natuurlijk dat het nooit zal gebeuren, maar als je kind toch zijn tand verliest, is het wel erg fijn (en belangrijk) dat je weet wat je moet doen. Zo 'mag' je nooit een melktandje terugplaatsen en mag je een tand ook nooit bij de wortel pakken. Wil je weten wat je dan wél moet doen? Dat lees je in dit artikel.

 

Tand eruit? Tand erin!

De eerste tip is hiermee al blootgegeven: verliest je kind zijn of haar tand? Plaats de tand dan meteen terug. Dit geldt echter niet voor melktanden.
Tijdens het sporten, buitenspelen of stoeien zou het zomaar kunnen gebeuren dat je kind een tand verliest. De meeste ouders weten niet wat ze op dat moment zouden moeten doen. Daarom startte de KNMT, de beroepsvereniging van tandartsen, de campagne Tand eruit? Tand erin!

 

3 Stappen

Bij blijvende tanden (dus niet bij melktanden), moet je als ouder de volgende 3 stappen ondernemen:

 

  1. Pak de tand aan de bovenkant vast. Raak nooit de wortel aan! Spoel als dat kan de tand met wortel en al 10 seconden af onder koud stromend water.

  2. Dep de tand NIET droog en plaats hem onmiddellijk terug. Lukt dat niet? Bewaar de tand dan of in de mond (bijvoorbeeld tussen de kiezen en de wang) of in melk.

  3. Ga direct naar de tandarts.

 

Melktanden

Als je kind een melktand verliest, plaats je deze nooit terug. Dat kan schadelijk zijn voor de onderliggende tand, die nog moet doorkomen en waar je kind het in principe de rest van zijn leven mee moet doen. Wat je dan wel moet doen? Even een bezoekje aan de tandarts brengen. 

 

Niet naar de huisarts

Er kunnen meer blijvende tanden worden gereden als ouders weten wat ze bij een tandongeluk moeten doen. De meeste ouders brengen hun kind bij een tandongeluk naar de huisarts of spoedeisende hulp. Dor het bezoeken van een onjuiste hulpverlener, gaat veel tijd verloren. En hoe sneller er gehandeld wordt, hoe minder kans op blijvende schade. ”Alhoewel tandartsen veel patiënten zien met een tand eruit overkomt het je als individu hopelijk zelden”, zegt KNMT-voorzitter Wolter Brands. “Het is dus vrij logisch dat mensen niet weten wat ze moeten doen. Het  is belangrijk snel en goed te handelen: als je dat niet doet, kun je een tand kwijtraken. Daarom dragen wij deze boodschap zo nadrukkelijk uit. En dat zullen we blijven doen, want er staan steeds weer nieuwe trainers langs de sportvelden en er komen steeds weer nieuwe ouders bij.”

 

Heb jij dit wel eens meegemaakt? Wist jij wat je moest doen bij een tandongeval?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355