Dit zit er allemaal in mijn vluchtkoffer

28 Aug 2018

In het derde trimester is het tijd om de vluchtkoffer of ziekenhuistas in te gaan pakken. Het plan was eigenlijk om deze tas rond 34/35 weken zwangerschap klaar te zetten, maar na mijn ziekenhuisopname van vorige week ben ik er meteen maar aan begonnen. Het zou namelijk zomaar kunnen dat de baby toch wat eerder komt. Ik heb super veel tips gekregen via Instagram over wat ik allemaal mee moet nemen en ik deel graag de uiteindelijke inhoud met jullie.

 

Jullie tips

Ik heb trouwens erg gelachen om jullie tips. Sommigen gaven aan dat je eigenlijk niets nodig hebt, omdat ze alle belangrijke dingen in het ziekenhuis hebben en volgens anderen moet ik mijn halve inboedel meenemen: van eigen wc-papier tot een halve picknickmand en heel veel kleding.

 

Producten die ik aangeraden kreeg, maar (nog) niet in mijn vluchtkoffer zijn beland, zijn: een cadeautje voor de verpleging, een cadeautje voor je man, telefoonnummer van een lactatiekundige, zwembroek voor je man (om ook mee te kunnen douchen), zoogkompressen, kleding maat 44, een bidon, een badjas, filet americain, cola, pepermuntjes, Snickers, chocolade, Cup a Soup, noodles, geurstokjes, nep kaarsen, leesvoer, rietjes, eigen WC-papier, Purelan (klovenzalf).

Ik pakte deze producten niet in, omdat het mij óf niet nodig lijkt (sorry Ger, je krijgt geen cadeautje), óf omdat ze dit in het ziekenhuis hebben (zoogkompressen en Purelan) óf omdat ik het niet heb en niet wil kopen (badjas bijvoorbeeld).

Ik denk nog wel na over een cadeautje voor de verpleging. In de ideale situatie helpt vooral de verloskundige en die zie je nog gewoon in je kraamweek, maar ik vind het wel een mooi gebaar. En ook een zwembroek voor Ger overweeg ik toch nog in te pakken.

 

Spullen voor de mama

Dit vult eigenlijk het grootste gedeelte van mijn vluchtkoffer. Dit neem ik allemaal mee voor mezelf:

 

 • Nachthemd/Big Shirt
  Voor maar €2,- kocht ik een mouwloos, zwart nachthemd bij de Action om in te bevallen. Die kan daarna dus gewoon de prullenbak in.

 • SportBH
  Ook dit lijkt mij fijn om aan te hebben tijdens de bevalling. Zit namelijk super comfortabel.

 • Kort broekje
  Ik heb een soort kort joggingbroekje ingepakt om na de bevalling aan te doen of om eventueel in te slapen.

 • Lange joggingbroek
  Lijkt me ideaal om hierin weer naar huis te gaan.

 • Hemdjes
  Ik heb 3 hemdjes ingepakt. 2 Normale en 1 voedingstop.

 • Onderbroeken
  Ik kocht bij de Hema 3 grote onderbroeken waar het kraamverband goed inpast.

 • BH's
  Ik heb 2 voedingsbh's (zonder beugel) ingepakt.

 • Sokken
  Ik heb 3 paar sokken ingepakt waarvan 1 paar hele dikke.

 • Vest
  Een lekker dik vest voor als ik het koud heb.

 • Badslippers
  Lekker voor tijdens het douchen of gewoon om op rond te lopen.

 • Toiletspullen
  Ik neem mee: deodorant, tandenborstel, tandpasta, kam, elastiekjes, speldjes, make-up doekjes, lippenbalsem, mini shampoo en mini douchegel.

 

Spullen voor de papa

Ook voor de toekomstige papa pakten we natuurlijk wat spulletjes in:

 

 • T-shirt

 • Sokken

 • Onderbroeken

 • Toiletspullen
  Voor Ger zijn dit: deodorant, tandenborstel en tandpasta.

 

Spullen voor de baby

Voor de baby stopten we de volgende spullen in de vluchtkoffer:

 

 • Complete set kleding maat 50 (boxpakje, romper, mutsje, sokken)

 • Complete set kleding maat 56 (boxpakje, romper, mutsje, sokken)

 • Extra kleding (broekje, truitje, mutsje, romper, sokken)

 • Jasje

 • Maxi-Cosi
  Die staat al klaar in de auto.

 • Voetenzak
  Een lekker dikke voetenzak van Ukje voor in de Maxi-Cosi.

 • Cord rings met gebruiksaanwijzing
  Een cord ring kun je gebruiken in plaats van de grote, standaard navelklem. Ik kocht er voor de zekerheid 2. Dan heb je er nog 1 achter de hand als er iets mis gaat.

 

Overig

Tenslotte voegden we wat spullen toe zoals belangrijke papieren en snacks:

 

 • Spelletje

 • Muntgeld
  Voor de rolstoel, voor snacks of drinken uit een automaat of voor het parkeren. Eigenlijk overbodig aangezien je overal kan pinnen, maar toch.

 • Zwangerschapskaart

 • Geboorteplan

 • Kopie legitimatie en verzekeringspas

 • Dextro

 • Koeken

 • Volledig opgeladen camera

 • Powerbank

 • Wastasje
  Om de vuile was in te bewaren. 

 

Natuurlijk is het ook belangrijk om onze portemonnees, sleutels en telefoons mee te nemen, maar die kun je van tevoren niet inpakken. Hetzelfde geldt voor een laptop die voor de nodige afleiding kan zorgen als het lang duurt.

 

Allemaal in de tas

Ik stopte dit allemaal in een grote sporttas. Voor de oplettende kijkers: het is een Zumba tas (ooit was ik Zumba instructrice).

Ik gooide niet alles los in de tas, maar stopte alles in 'Ziplock' zakjes. Hierop schreef ik de inhoud. Zo is er een zakje met 'Maat 50, 1e keuze', een zakje met 'Extra babykleding', een zakje met 'Bevaloutfit' en een zakje met 'Toiletspullen Femke'.
Dus iedereen (Ger, de verloskundige of de kraamhulp) kan straks iets uit de tas pakken en ook over het geboortepakje is geen twijfel meer mogelijk. 

 

 

Wat nam jij mee, maar bleek achteraf overbodig? Wat staat er niet op, maar zou jij wel meenemen? En wanneer pakte jij je vluchtkoffer in of ga jij deze inpakken?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355