Doe de bukproef!

Scoliose is een verkromming van de wervelkolom. Het kan op elke leeftijd voorkomen. Hoe eerder je het ontdekt, hoe beter het resultaat van de behandeling. Helaas merken orthopeden dat de aandoening tegenwoordig later wordt ontdekt. Dit komt doordat jeugdartsen sinds 2015 niet meer screenen op scoliose. De Vereniging van Scoliosepatiënten vraagt ouders om dan maar zelf alert te zijn. Je kunt een afwijking namelijk eenvoudig signaleren door de bukproef met je kind te doen. 

 

Scoliose

Scoliose is een verkromming van de wervelkolom. De wervelkolom is dan dus krom gegroeid en er is een bocht ontstaan. Bij een kromming tot 45/50 graden krijg je een behandeling met een strak korset. Bij een kromming vanaf 50 graden is een operatie nodig. Als de scoliose in een eerder stadium wordt ontdekt, kan een operatie worden voorkomen. 

 

De bukproef

Je kunt scoliose dus eenvoudig signaleren met de bukproef. Je laat je kind simpelweg bukken en kijkt hoe zijn of haar rug eruit ziet. Is de rug recht, is er niets aan de hand. Is de rug scheef, en zit er dus een bobbel op de rug, is het goed om contact op te nemen met het consultatiebureau, je huisarts, de schoolarts of een kinderarts.

 

 

Heb jij de bukproef als eens met je kind gedaan?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355