Donormelk

29 Nov 2017

Donormelk is afgekolfde moedermelk die een moeder afstaat voor een baby van een andere moeder, omdat het die andere moeder niet lukt om zelf (genoeg) borstvoeding te geven. Ik vind het fantastisch dat deze mogelijkheid er is in Nederland en ik besteed er dus ook graag wat aandacht aan!

 

Waarom donormelk?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft internationale richtlijnen omtrent babyvoeding. De WHO (en Unicef) geven de voorkeur aan minimaal een half jaar uitsluiten moedermelk voor baby's. Als een kind, om wat voor reden dan ook, geen melk van de eigen moeder kan krijgen, gaat de voorkeur uit naar melk van een donormoeder. 

 

Wanneer kun je donormelk ontvangen?

Je kunt onder andere donormelk ontvangen als je niet voldoende melk aanmaakt, medicatie gebruikt die niet samengaat met het voeden, een borstoperatie hebt ondergaan, als je baby bijvoeding nodig heeft, geadopteerd is, prematuur is, groeiachterstanden heeft of een voedselintolerantie heeft. 

 

Wanneer kun je moedermelk doneren?

Je kunt moedermelk doneren als je een stabiele melkproductie hebt, niet rookt en niet regelmatig alcohol, drugs en/of medicatie gebruikt. Er zijn ook ziektes zoals HIV en herpes die uitsluiten dat je melk mag doneren.

Moeders die een bepaald dieet houden (bijvoorbeeld een koemelk eiwit-vrij) en moeders wiens kindje prematuur geboren is, zijn extra hard nodig!
Het is belangrijk om te weten dat je als donor geen vergoeding krijgt. Dit verhoogt het veiligheidsniveau. Wel vergoedt de ontvanger het transport en de bewaarmaterialen. 

 

De mogelijkheden

Er zijn in Nederland (en België) 3 verschillende opties om donormelk te doneren of te ontvangen:

 

1. De Nederlandse Moedermelkbank
De Nederlandse Moedermelkbank, die sinds 2011 is heropend, bevindt zich in het VU medisch centrum in Amsterdam. De donormelk van deze melkbank wordt gegeven aan premature kinderen waarvan de moeder zelf niet (genoeg) kan kolven of wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Gezonde, op tijd geboren kinderen komen niet in aanmerking voor donormelk via de Nederlandse Moedermelkbank. 

Omdat premature baby's erg kwetsbaar zijn, worden de donoren vooraf gescreend en getest. De Nederlandse Moedermelkbank neemt geen vooraf gekolfde moedermelkvoorraden over. 
Meer informatie vind je
hier op de website van het VUmc. 

 

2. Het Moedermelk Netwerk
Dit netwerk is opgericht voor gezonde, op tijd geboren kinderen. Het Moedermelk Netwerk verzamelt zelf geen donormelk, maar is een databank waarin Nederlandse en Vlaamse donor- en vraagmoeders aan elkaar gelinkt worden. Dit gebeurt in een besloten Facebookgroep.

 

Donoren die zich aansluiten bij dit Netwerk vullen vooraf een screeningsformulier in. Als de ontvanger dit wenst, kan er via het laboratorium van het Moedermelk Netwerk ook nog een bloedtest bij de donor worden afgenomen. Zo ben je er als ontvanger zeker van dat er geen ziektes door de donormelk worden overgebracht. Dit is echter niet verplicht. 
 

Om misbruik te voorkomen dien je, als melkzoekende, een ondersteuning te hebben van een medewerker uit de gezondheidszorg. Denk bijvoorbeeld aan een arts, lactatiekundige of verloskundige.
De moeder die de donormelk ontvangt, zorgt zelf voor het transport van de moedermelk en vergoedt de bewaarmaterialen. 

Meer informatie vind je hier op moedermelknetwerk.nl. 

 

3. Informeel
Uiteraard kun je ook hulp bieden of vragen aan mensen in je omgeving. Aan vrienden, familie of kennissen met een baby. Daarnaast zijn er ook Facebookgroepen waar vraag en aanbod bij elkaar komt zoals de groep:
Borstvoeding Donormelk.

Via deze route is er geen controle op de melk, maar waarom zou iemand ongeschikte melk aanbieden terwijl zij er niets voor terugkrijgt?

 

Dus maak jij meer moedermelk aan dan je nodig hebt en wil je andere baby's helpen? Meld je dan snel aan als donor! En kun jij om welke reden dan ook geen borstvoeding geven, maar zou je je baby wel graag met moedermelk willen voeden? Weet dan dat er mogelijkheden zijn!

Wat vind jij van donormelk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355