Doorslapen is niet normaal!

12 Jun 2018

Oké, schrik niet meteen als jouw baby al na een week doorsliep. Heel fijn natuurlijk voor jouw nachtrust. Maar ik wil een beetje af van het feit dat doorslapen de norm is. En dat moeders opscheppen over hoe snel hun baby al doorsliep. En van moeders die zich zorgen maken en het gevoel hebben dat ze falen, omdat hun baby 's of dreumes 's nachts nog (meerdere keren) wakker wordt. De gedachte dat een baby (of dreumes) een hele nacht door moet slapen, is een uitvinding van de twintigste eeuw. De maatschappij ontwikkelt zich sneller dan de biologie.

 

Slaappatroon van baby's

In de eerste maanden is het slaappatroon van baby's een echte chaos. In de baarmoeder kreeg je baby nog het slaapregulerende hormoon melatonine toegediend, maar na de geboorte moet je baby ineens zelf een slaapwaakpatroon ontwikkelen. Je baby kent dan nog niet het verschil tussen dag en nacht en zijn slaapcycli zijn erg kort. Pas na 4 maanden begint er een soort van een bioritme te ontstaan. Maar ook dan is het bioritme van een baby nog niet te vergelijken met het bioritme van een volwassene. Er wordt gezegd dat de interne klok van een kind pas echt 'goed' werkt als hij start op school.

 

De voordelen van NIET doorslapen

Het voordeel van doorslapen, is vooral dat jij als ouder voldoende nachtrust krijgt en daardoor overdag misschien ook wat vrolijker en geduldiger bent. Maar voor je baby heeft niet doorslapen vooral veel voordelen. 's Nachts een aantal keer drinken is goed voor een constantere stroom van voedingsstoffen. Dit is goed voor het brein van je baby. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat baby's wiens noden altijd, dus ook 's nachts, beantwoord worden, meer empathie hebben, beter zijn in zelfregulering en minder vatbaar zijn voor een depressie. 

 

Wat doe je als ouder?

Wordt jouw baby 's nachts wakker? Troost je baby dan gewoon en voed je baby als hij hier behoefte aan heeft. Baby's laten huilen zorgt namelijk voor onnodig en ongezond veel stress. Je kweekt echt geen verwend nest door je baby ook 's nachts gewoon te troosten. Je zorgt juist voor een goed gehecht kind vol zelfvertrouwen. 

 

Hoe houd je het vol?

Dit klinkt natuurlijk allemaal wel leuk, maar het is wel LOODZWAAR! Daarom wat tips om het vol te houden:

 

 • Doe de klok de slaapkamer uit
  Je maakt jezelf alleen maar gek als je elk uur op de klok voorbij ziet komen. Heb je een wekker? Draai die dan om. En kijk ook niet stiekem op je telefoon.

 • Vertel jezelf zo vaak als je nodig hebt dat je kind vanzelf een keer door gaat slapen

 • Slaap als de baby slaapt
  Doe dus ook gewoon overdag een dutje (als dat mogelijk is)

 • Laat je niet gek maken door verhalen van anderen
  Zoals je net hebt gelezen, is het heel normaal als je baby niet doorslaapt

 • Ga wat eerder naar bed
  Wat maakt het uit dat je af en toe al om 20:00 je bed in duikt? Hierdoor kun je wat extra uurtjes pakken.

 

En de gedachte dat je er alles voor overhebt om je kind een nachtje door te laten slapen, is trouwen ook heel normaal en maakt je ook zeker geen slechte ouder. Dat maakt je gewoon menselijk.

 

Slaapt jouw baby door? Of vanaf wanneer sliep jouw baby door? Hoe kijk jij tegen doorslapen aan?

 

Bron: https://www.demorgen.be/wetenschap/troost-niet-doorslapen-heeft-voordelen-voor-je-baby-b4dca3de/

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355