Droomdeurtjes: wat zijn het en hoe werken ze?

17 Apr 2020

Je ziet ze steeds vaker voorbij komen: droomdeurtjes. Simpel gezegd zijn het houten deurtjes, met een sleuteltje en brievenbusje. Maar droomdeurtjes zijn eigenlijk veel meer. Zo helpen ze kinderen om hun gevoelens te uiten en ervaringen te verwerken. Benieuwd hoe droomdeurtjes precies werken? Je leest het in deze blogpost.

 

Droomdeurtjes

Droomdeurtjes zijn dus houten deurtjes die worden geleverd met een sleuteltje en een brievenbusje. Het idee is dat hier 's nachts een elfje of een draakje doorheen kan komen. Een onzichtbaar vriendje voor je kind. Het elfje of draakje is er om jouw kind te helpen. Te helpen door sterrenstof te strooien waardoor je kind goed kan slapen en mooie dromen kan beleven of door een briefje achter te laten met daarop lieve of bemoedigende woorden. Ze leven met je kind mee, geven hem of haar complimenten, moed om iets dappers te doen of vertrouwen dat alles goed komt in lastige situaties. 

 

Waarom een droomdeurtje?

Het kan je kind een heel fijn en veilig gevoel geven dat er een onzichtbaar vriendje is die er altijd voor hem of haar is. Kinderen genieten van de berichten die ze van hun elfenvriendje of drakenvriendje krijgen en fantaseren erop los. 

De droomdeurtjes helpen je kind om zijn of haar gevoelens te uiten en om situaties te verwerken doordat je kind wordt uitgenodigd om hier een tekening over te maken of een verhaaltje over te schrijven (voor in de brievenbus). Droomdeurtjes bevorderen daarnaast het inlevingsvermogen, de fantasie en de creativiteit van je kind.

 

 

Hoe werkt het concreet?

Droomdeurtjes zijn geschikt voor kinderen van ongeveer 3 tot 9 jaar oud. Als jullie het droomdeurtje hebben ontvangen, leg je je kind uit hoe het werkt, kan je kind het deurtje eventueel decoreren en kan je kind het het deurtje vervolgens een mooi plekje in zijn of haar slaapkamer geven. Zowel het brievenbusje als het sleuteltje worden naast het deurtje geplaatst. Als ouder zorg je ervoor dat het sleuteltje de volgende ochtend weg is. Dit vertelt je kind dat een elfje of draakje hem heeft meegenomen en dat je kind nu een eigen elfenvriendje of drakenvriendje heeft die ('s nachts) altijd bij hem of haar op bezoek kan komen. Nu kan het uitwisselen van 'post' beginnen!

Het is belangrijk dat je als ouder de brievenbus goed in de gaten houdt. Als er een briefje van je kind inzit, haal je hem eruit en stop je een leuk, lief briefje terug (die briefjes kun je zelfs kant-en-klaar kopen). 

 

Kende jij droomdeurtjes al? Lijkt het je wat voor jouw kind(eren)?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355