Druk van suiker? Echt niet!

Ik denk dat iedereen wel eens heeft gehoord dat kinderen druk worden van suiker en ik denk dat de meeste mensen dit zelfs geloven. Maar zoals je nu waarschijnlijk al vermoedt: dat is helemaal niet waar! In dit artikel lees je de onderbouwing van deze uitspraak en lees je waar dit fabeltje vandaan komt.

 

Druk van suiker?

Vele studies hebben al aangetoond dat er geen verband is tussen het eten of drinken van suiker en druk gedrag. In 1994 bijvoorbeeld werd er een onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Tennessee. Er werd gewerkt met 2 groepen kinderen: de ene groep was 'normaal' en de andere helft was volgens de ouders erg gevoelig voor suiker. Daar zouden ze druk van worden. Alle kinderen kregen een week lang een suikerrijk dieet en een week lang een suikervrij dieet. 

Je kunt de uitkomst van het onderzoek vast wel raden: er was geen verschil in gedrag. Niet tussen de ene week en de andere week en ook niet tussen de 2 groepen kinderen. 

Bij andere onderzoeken kregen de kinderen suiker terwijl de ouders dachten dat ze geen suiker kregen. Ook hier werden de kinderen niet drukker. 

Als ouders dachten dat hun kinderen suikerrijke drankjes dronken terwijl de kinderen suikervrije drankjes kregen, beoordeelden de ouders het gedrag van hun kinderen ineens als stukken drukker. Kortom: het zit in de hoofden van vaders en moeders. 

 

Waar komt het fabeltje vandaan?

Het fabeltje is de wereld in geholpen door kinderarts Benjamin Feingold. Hij beweerde in de jaren 70 dat suiker (en ook kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen) hyperactiviteit kunnen veroorzaken. Hij bedacht een dieet om te voorkomen dat kinderen druk worden en verkocht veel boeken. Bewijs had hij echter niet. Uiteraard omdat dit er niet was en nog steeds niet is.

 

Wist jij dat het een fabeltje is dat kinderen druk worden van suiker?

 

Bron: https://www.quest.nl/artikel/van-suiker-worden-kinderen-druk-fabeltjeskrant

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355