Dunstan babytaal

22 Oct 2017

Zou jij ook wel willen weten wat er aan de hand is als je baby huilt? Dat kan met Dunstan babytaal! Volgens deze methode hebben baby's 5 verschillende 'huiltjes' die allemaal hun eigen betekenis hebben. Zo weet je wat er aan de hand is, kun je hier op reageren en heb je snel weer een blije baby!

 

Pasgeboren baby's zouden dus 5 verschillende geluidjes maken met ieder hun eigen betekenis. Er is een huiltje voor honger, een boertje dat vastzit, buikkramp, vermoeidheid en ongemak zoals een volle luier. De geluiden zijn gebaseerd op de basisreflexen van baby's en daarom hetzelfde over de hele wereld. 
Voorbeeld: wanneer je baby honger heeft, zal hij gaan zuigen. Als je baby huilt en zuigt, produceert hij het geluidje 'Neh'. 

Het herkennen van deze geluidjes is fijn voor je baby, omdat jij sneller op zijn behoeften in kunt spelen, maar natuurlijk ook voor jou!

Na een maand of 3, 4 doven de reflexen en daarmee ook de geluiden langzaam uit. Dan werkt deze methode dus niet mee.

 

De 5 huiltjes

 • Honger
  Zoals hierboven beschreven, zal je kindje het geluidje 'Neh' maken, omdat hij zuigt en huilt tegelijk. De tong beweegt van boven naar beneden en veroorzaakt de N-klank.

 • Boertje
  Als er een boertje dwarszit, zal je baby het geluidje 'Eh' maken. Dit lijkt veel op 'Neh', maar vaak is dit geluidje korter en je hoort geen N-klank.

 • Buikkramp
  Als baby's last hebben van hun darmen, maken ze het geluidje 'Eairh'. Vaak trekken ze ook hun knietjes op naar hun buik bij buikkrampjes. 

 • Moe
  Als baby's moe zijn, maken ze het geluidje 'Auw' of 'Owh'. Dit komt doordat ze gapen combineren met huilen.

 • Ongemak
  Bij ongemak zoals een volle luier maken baby's het geluidje 'Heh'. Ook dit geluidje lijkt veel op 'Neh' en 'Eh', maar de H-klank zou goed te horen moeten zijn. 

   

Dit klinkt natuurlijk leuk, maar je het is veel duidelijker om het ook daadwerkelijk in de praktijk, bij echte baby's te zien. Oprah Winfrey had hier een leuke show over en die zie je hieronder. Je kunt eventueel doorspoelen naar 4:30. 

 

 

Als je meer over Dunstan babytaal wilt weten, kun je een cursus volgen, een dvd aanschaffen of een App raadplegen. Meer informatie vind je op www.babytaal.nl.

 

Herken(de) jij deze geluidjes bij je baby?

 

Bron: http://www.babytaal.nl 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355