EHBB om een traumatische bevalling te verwerken

20 Nov 2020

Je bent bevallen van een mooi kindje, je bent (weer) moeder geworden. Alleen je blijft regelmatig terugdenken aan je bevalling. De bevalling ging niet zoals jij wenste, je voelde je alleen, je voelde je niet gehoord of je voelde je niet gezien. Als jij jezelf hierin herkent dan is dat helemaal oké. Je bent niet alleen. Er is onderzocht dat 10% van de vrouwen deze gevoelens ervaart, een traumatische bevalling. Het klinkt nogal groot, maar het hoeft niet groot te zijn. Je hebt kleine en grote trauma’s en beide hebben aandacht nodig om verwerkt te worden. 

 

Er zijn verschillende methodes in Nederland waarmee je een bevalling kan verwerken. Ikzelf, Selina Plaat, gebruik hiervoor EHBB en over deze mooie methode wil ik graag wat meer vertellen. 

 

EHBB staat voor Emotionele Hulp bij Bevallingen, het is er voor het hele gezin. Want als jij als moeder iets niet verwerkt hebt van je eigen bevalling heeft dit onbewust ook effect op het gedrag van je kindje. Ook vaders kunnen de bevalling als traumatisch ervaren hebben. Je kan dus met elkaar een sessie ontvangen. 

 

Een behandeling bestaat vaak uit maar 1 of 2 sessies en daarna kijk je positiever terug op je bevalling. Een sessie bestaat uit een eerste gedeelte waarbij we per stukje het trauma verwerken wat jou nog beïnvloedt. Dit doen we aan de hand van simpele vragen en aandacht voor je lichaam. Het tweede gedeelte bestaat uit de ideale geboorte voor moeder en kind. Dit gedeelte werkt heel bekrachtigend voor de moeder, omdat het vaak echt ervaren wordt alsof je dit hebt meegemaakt. Het gevoel van deze krachtige ervaring blijft. 

 

Het doel hiervan is dat je hersenen weer met elkaar gaan communiceren en hiermee het trauma verwerkt wordt. Deze methode is lichaamsgericht en we staan kort stil bij het negatieve gevoel en langer bij het positieve gevoel. Zo wordt het verwerken van je eigen trauma niet erg. Het gevoel na de sessie is altijd positief. 

 

Twee ervaringen van moeders die hun bevalling verwerkt hebben met EHBB: 

 

‘Ik kijk nu rustiger terug naar de bevalling en sta zelfs open voor een tweede kindje, terwijl dit eerst niet zo was en ik geïrriteerd raakte als mensen erom vroegen.’ 

 

‘Mijn herbelevingen van de bevalling zijn vrijwel direct weggegaan na de sessies.’ 

 

Als je een negatief gevoel hebt overgehouden aan de bevalling, gun jezelf dan om dit los te laten.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355