Een draagdoek kiezen

14 Mar 2018

Je kindje dragen is fantastisch en kan op tientallen of misschien wel honderden manieren! Maar welke manier moet je nou kiezen? Wanneer kies je nou voor een draagdoek in plaats van voor een draagzak? En kun je beter kiezen voor een rekbare of een geweven draagdoek? Dat en meer lees je in dit artikel! 

 

Ergonomisch

Als je je kindje draagt, is het belangrijk dat je dit ergonomisch doet. Draagdoeken zijn gelukkig altijd ergonomisch, maar draagzakken zeker niet. Daar lees je meer over in dit artikel: Baby's dragen doe je zo! 

 

Draagzak of draagdoek?

Een ergonomische draagzak en een draagdoek zijn allebei uitstekende opties om je kind te dragen. Welke variant je moet kiezen, is volledig afhankelijk van jouw voorkeur. Onderstaande punten kunnen je misschien een beetje bij je keuze helpen:

 

 • Een draagzak is sneller om en af te doen dan een draagdoek.

 • Een geweven draagdoek kan vanaf de geboorte tot ver in de peuterjaren worden gebruikt, omdat je deze zelf af kunt stellen. Bij een draagzak is dat meestal niet het geval.

 • Een draagzak is beperkt in de afstel mogelijkheden. Een draagdoek kan altijd volledig afgestemd worden op het lichaam van jou en je baby (mits je goed kunt knopen).

 • Een draagzak wordt vaak als fijner ervaren tijdens warme dagen. Met een draagdoek creëer je vaak meerdere lagen tijdens het knopen. Dit hoeft trouwens niet het geval te zijn. Je hebt ook dunne doeken en andere knopen.

 

Rekbaar of geweven?

Ook een rekbare draagdoek en een geweven draagdoek zijn beide uitstekende opties om je kind te dragen. Ook hier geldt dat je jouw voorkeur moet onderzoeken. Onderstaande punten kunnen je hierbij helpen:

 

 • Het handige van een rekbare draagdoek is dat je deze kunt knopen zonder dat je kindje erin zit. Je kunt bijvoorbeeld knopen voordat je de auto in stapt, zodat je bij aankomst je kindje snel in de draagdoek hebt. Ook kun je je kindje uit en in de draagdoek doen (bijvoorbeeld voor een schone luier) zonder opnieuw te knopen.

 • Knopen met je kindje erin heeft als voordeel dat de draagdoek altijd perfect zit! Altijd strak genoeg.

 • Een rekbare draagdoek is niet ideaal voor oudere kindjes. Hij geeft na een jaar zeker niet meer voldoende steun.

 • Een rekbare draagdoek is meestal zachter dan een geweven draagdoek.

 • Met een geweven draagdoek heb je meer mogelijkheden. Je kunt verschillende knopen proberen en ook rugdragen en heupdragen. Met een rekbare draagdoek is dit absoluut niet veilig.

 • In de zomer is een geweven draagdoek fijner. Bij een rekbare draagdoek knoop je altijd meerdere lagen en tricot (het materiaal) kan best warm aanvoelen. 

 

Twijfel je? Neem dan een draagconsult. Eigenlijk is dit altijd een verstandige stap voordat je een draagzak of draagdoek aanschaft. Zo weet je zeker dat je een drager koopt die past bij jouw lichaam, kindje en wensen. Dit voorkomt dat je veel geld uitgeeft aan dragers die je helemaal niet fijn vindt. Tijdens zo'n consult kun je verschillende draagzakken uitproberen of verschillende knopen leren. 

In deze video zie je mij trouwens lekker stuntelen met het knopen van een mooie geweven draagdoek van Pure Baby Love:

 

 

Draag jij je kindje? En op welke manier?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355