Een dysmature baby

25 Jul 2017

Dysmature baby’s, had jij er al eens van gehoord? Ik eerlijk gezegd nog niet. Voor de premature baby’s is redelijk wat aandacht, maar over dysmature baby’s hoor je eigenlijk nooit iets. Ik vind dat er over alle onderwerpen rondom het opvoeden en opgroeien van kindjes genoeg informatie moet zijn, dus ik besloot er een artikel aan te wijden.

 

Wat is een dysmature baby?
Een dysmature baby is een baby die bij de geboorte een te laag gewicht heeft voor de zwangerschapsduur. Zo kan het zijn dat een dysmature baby prima op tijd geboren wordt, maar het gewicht van een te vroeg geboren baby heeft.

 

Oorzaken
Dysmaturiteit kan verschillende oorzaken hebben. Ik zal er een paar noemen:

 

 • Aangeboren afwijkingen

 • Meerlingen zwangerschap

 • Roken tijdens de zwangerschap

 • Alcohol-, drugs- of medicijngebruik tijdens de zwangerschap

 • Infecties bij de moeder tijdens de zwangerschap

 • Slecht functionerende placenta (moederkoek)

 

Gevolgen
De problemen die dysmature baby’s hebben, lijken heel erg op de problemen van premature baby’s. De gevolgen zijn erg afhankelijk van in welke periode van de zwangerschap de baby niet hard genoeg is gegroeid. Als dit al vroeg in de zwangerschap gebeurde, zullen ook de organen, het hoofd en de hersenen kleiner zijn. Je kunt je vast voorstellen dat dit grotere gevolgen heeft dan een baby met goede verhoudingen en alleen en lager gewicht.

 

Een veelvoorkomend probleem bij dysmature baby’s is een laag bloedsuikergehalte. De reserves glucose zijn namelijk kleiner. Een laag bloedsuikergehalte is gevaarlijk voor de hersenen en dit zal dus ook vaak worden gecontroleerd. Als dit gehalte te laag blijkt te zijn, krijgt de baby een infuus met glucose. Ook voedingsproblemen komen regelmatig voor.


Bij premature baby’s is er vaak nog sprake van onderontwikkelde longetjes, maar daar hebben dysmature baby’s door de voldragen zwangerschap meestal gelukkig geen last van.


Dysmature baby’s worden vaak opgenomen op de afdeling neonatologie. Ze hebben namelijk weinig vetweefsel waardoor ze sneller afkoelen. In een couveuse blijven ze dan lekker warm. Soms is een warme doek al voldoende. Als de baby geen gezondheidsproblemen lijkt te hebben, mag de baby bij de moeder op de kraamafdeling blijven.

 

Ongeveer 80 procent van de kinderen die te licht geboren zijn, krijgt uiteindelijk een ‘normale’ lengte. Zo’n 20 procent blijft duidelijk kleiner.

 

Op de lange termijn blijken dysmature kindjes meer kans te hebben op een ontwikkelingsachterstand dan kinderen die met een ‘normaal’ gewicht zijn geboren.

 

Hoeveel woog jouw kindje bij de geboorte?

 

Bronnen:

https://kindergeneeskunde.slingeland.nl/kenniscentrum/Ziekte-Aandoening/Pasgeborenen/Dysmaturiteit/1464/1477/1546 https://mijnkinderarts.nl/ziekten/pasgeborene-ziekte-van/laag-geboortegewicht-dysmaturiteit/

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355