Een embryo adopteren

24 Jan 2018

Zwanger worden is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Misschien produceert de man onvoldoende beweeglijke zaadcellen, heeft de vrouw te weinig eicellen of is er geen duidelijke reden aan te geven waarom dit niet lukt. Uiteindelijk lijkt adoptie nog de enige mogelijkheid. Maar wist je dat je ook een embryo kunt adopteren?

 

Embryodonatie

Ieder jaar blijven er in Nederland zo'n 1500 embryo's over na vruchtbaarheidsbehandelingen. De paren hebben hun kinderwens dan namelijk vervuld en afgerond en de overige embryo's zijn dan niet meer nodig. De paren hebben dan 3 opties: de embryo's laten vernietigen, de embryo's doneren aan de wetenschap of de embryo's doneren aan een stel met een nog onvervulde kinderwens. In de tussentijd worden de embryo's ingevroren. 
Voor het doneren van een embryo kun je geen geld vragen en het mag ook niet anoniem. Je gegevens komen in beheer bij stichting Donor gegevens: een door de overheid voorgeschreven organisatie. Hier kan het kind dat uit de donatie geboren wordt navragen wie de donor is geweest als hij/zij 16 jaar is. 

 

Embryoadoptie

Als paren zelfs na vruchtbaarheidsbehandelingen nog kinderloos zijn, lijkt adoptie vaak nog de enige mogelijkheid. Ik vind het fantastisch dat er mensen zijn die een kindje willen adopteren, maar de weg is erg lang en moeizaam. Ook de kans op een kindje met hechtingsproblematiek of een beperking is groot. Een andere optie, waar ouders vaak niet van op de hoogte zijn, is het adopteren van een embryo. Dit proces heeft een aantal voordelen t.o.v. adoptie:

  • Het kind groeit in je eigen baarmoeder waardoor je de gehele zwangerschap meemaakt, je geleidelijk in je rol als ouder groeit en je je al tijdens de zwangerschap aan het kind kan hechten.

  • Je bespaart jezelf de lange, moeizame adoptieprocedure. Deze procedure duurt vaak 2-3 jaar, terwijl embryoadoptie met 1 handtekening geregeld is.

  • Het kind zal minder vragen hebben over zijn afkomst.

  • Als moeder wordt je meteen als natuurlijke, rechtsgeldige moeder beschouwd. De vader wordt na erkenning ook als rechtsgeldige vader beschouwd. 

Eigenlijk is het gewoon adoptie in de aller vroegste vorm. De kans om zwanger te worden is redelijk groot. De kans om in 1 keer zwanger te worden, is zo'n 20%. Dit is gelijk aan de maandelijkse kans van een gezonde, vruchtbare vrouw van in de 20.

 

Waarom zou ik nu wél zwanger kunnen worden?

Het is natuurlijk logisch dat je je afvraagt waarom je met IVF niet zwanger kunt worden en met een niet-eigen embryo wel. Dit komt doordat het uitblijven van een eigen zwangerschap kan worden veroorzaakt door allerlei erfelijke factoren die tot uiting komen in de opbouw van je eigen embryo. Aan deze donorembryo's liggen andere ontwikkeling en groei ten grondslag. 

 

Interesse

Wil je meer weten over het doneren of het adopteren van een embryo? Neem dan contact op met het embryodonatie bureau via www.embryodonatiebureau.nl. 


Wat vind jij van het adopteren van een embryo?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355