Een extra groeiecho: krijgen we een mega baby?

13 Aug 2018

Tijdens de termijnecho groeide onze baby nog helemaal volgens het boekje. Tijdens de geslachtsbepaling met 16 weken ook nog steeds. Tijdens de 20-weken echo was dit alleen niet meer het geval. De buikomtrek van de baby liep 10 of 11 dagen voor en ook het hoofdje en de beentjes waren groot. De baby kreeg dus het stempeltje 'macrosoom'. Bij de controles die volgden, schatte de verloskundige telkens, aan de hand van voelen en kijken, dat de baby nog steeds zo'n 2 weken voor zou lopen. Nu ik 30 weken zwanger ben, vond ze het dus wel tijd voor een extra groeiecho.

 

Het doel

Het doel van de groeiecho was me niet helemaal duidelijk. Ik vroeg aan de verloskundige wat het gevolg zou zijn van een uitslag waaruit inderdaad zou blijken dat de baby 2 weken voor zou lopen op groei. Als ik het antwoord even kort samenvat: niks. Ze vertelde dat je tegenwoordig bijna nooit meer eerder ingeleid wordt bij een baby die 2 weken voorloopt, omdat dat weinig zin blijkt te hebben. Als de baby heel groot zou blijken, zou ze misschien even overleggen met een gynaecoloog. Ondanks dat mijn glucosewaarden 2 weken geleden prima waren, zou ik misschien nog een suikertest moeten doen. Een laatste optie was dat ik dan misschien bij 32 of 34 weken nog een groeiecho zou krijgen.

Toch maar doen

Hoewel het nut van deze echo mij dus niet helemaal duidelijk werd, stribbelde ik natuurlijk niet tegen. Het is altijd leuk om je baby nog een keertje extra te kunnen zien. Wij liepen dus weer naar huis, ik belde het echobureau en maakte een afspraak voor een paar dagen later.

Zenuwachtig?

Ik was eigenlijk helemaal niet zenuwachtig. Wel was ik benieuwd naar hoe groot de baby zou zijn en hoe de baby nu precies ligt. De baby ligt namelijk al een paar weken hetzelfde en op een paar plekken op mijn buik steekt er regelmatig een lichaamsdeel van de baby uit. Ik wist dat de grootste bobbel op mijn buik zijn billetjes zijn, maar welk lichaamsdeel prikt er regelmatig in mijn zij?

 

De echo

De echo duurde maar kort, want er viel weinig te checken en te berekenen. De hoofdomtrek, de buikomtrek en een bovenbeetje werden gemeten en hieruit bleek dat de baby zo'n 3 dagen voorloopt. Super normaal dus! Want vanaf 14 weken groeien alle baby's anders en de kans is maar klein dat je baby precies groeit volgens het boekje. De baby is niet meer macrosoom en had waarschijnlijk gewoon een groeispurt gehad net voor de 20 weken echo. Die stomme glucosetest van 2 weken geleden is dus eigenlijk voor niets geweest (want de indicatie was een macrosome baby) en ik zal ook geen andere groeiecho's meer krijgen. En dat stukje baby wat telkens uitsteekt? Dat zijn zijn voetjes. Super leuk!

Het geschatte gewicht van de baby was ruim 1600 gram. Dat vind ik echt super bijzonder, aangezien ik zelf met 1800 gram (prematuur) ben geboren. Dat weegt onze baby nu ook gewoon al bijna!

 

Ondanks dat het achteraf niet nodig bleek, ben ik blij dat je als zwangere in Nederland zo goed in de gaten wordt gehouden. De uitslag van de echo had natuurlijk ook anders kunnen zijn!
De komende weken staan voor mij dus gewoon in het teken van genieten, de laatste voorbereidingen treffen en wachten op onze baby!

Heb jij extra groeiecho's gehad? Kwamen de verwachtingen overeen met het gewicht van de baby bij de geboorte?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355