Fietshelm voor kinderen onverstandig!

21 May 2017

Het lijkt wel helemaal hip: je kind een fietshelm op doen. Als ik door Utrecht fiets, zie ik overal fietsende kinderen met een helm op. Ook baby’s, die nog in het fietsstoeltje zitten, hebben een mooi exemplaar op hun hoofdje. Het lijkt fantastisch: door zo’n simpel helmpje, hoofdletsel kunnen voorkomen! Maar is dit wel zo nodig? En vermindert een helm de kans op hoofdletsel ook daadwerkelijk?

 

De fietsersbond raadt helmpjes af

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: nee, helaas. Een fietshelm vangt klappen tot 20 kilometer per uur op en helpt dus alleen als je zelf van je fiets valt. Fietsers die zoiets overkomt, houden hier eigenlijk nooit iets aan over, omdat de snelheid zo laag is. Hoofdletsel vind je bij slachtoffers van aanrijdingen en racefietsers, maar dan gaat het zo hard, dat de fietshelm (bijna) geen zin meer heeft.

 

Maar jonge kinderen dan, zijn die niet de grootste groep slachtoffers? Nee dat ook niet. De grootste groep slachtoffer zijn jongeren tussen de 13 en 27 jaar, deels te verklaren doordat zij zoveel fietsen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het verplicht dragen van een helm niet zorgt voor een verminderd risico op hoofdletsel, maar wel voor minder fietsgebruik. Dat is niet het gewenste resultaat toch?

 

En het gaat zelfs nog verder. Er zijn onderzoeken die aantonen dat fietsen met een helm op niet leidt tot minder risico op hoofdletsel, maar wel tot meer risico op verwondingen aan andere lichaamsdelen. Daaruit kan je concluderen dat het dragen van een fietshelm zelfs onveiliger is dan fietsen met helm! Dit was ook terug te zien in Duitsland: toen mensen minder fietshelmen gingen gebruiken, nam het aantal fietsdoden af.

 

Fietshelm echt nutteloos?

Dit klinkt natuurlijk allemaal wel heel heftig. Er zijn ook onderzoeken die aantonen dat een fietshelm voor kinderen wél positieve effecten heeft. Maar wat ik wil zeggen, is dat je je niet gek moet laten maken door andere ouders en verkopers. Fysieke activiteiten brengen nou eenmaal risico met zich mee, maar dat kan je niet altijd voorkomen. Doe dus als ouder waar jij je goed bij voelt en stap lekker op de fiets met je kindje! Want dat fietsen gezond en leuk voor kinderen is, daar is wel iedereen het over eens!

 

Laat jij je kind een fietshelmpje dragen?

 

Bron: Fietsersbond. (z.d.). Fietshelmen en veiligheid. Geraadpleegd op 19 mei 2017, van https://www.fietsersbond.nl/ons-werk/verkeersgezondheid/fietshelmen/fietshelmen-en-veiligheid/ 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355