Een orgasme tijdens je bevalling: het kan

Als je films of series kijkt of fictieve boeken leest, ziet een bevalling er bijna altijd als volgt uit: Het ene moment loopt een vrouw nog vrolijk rond en binnen een minuut slaat dit ineens om naar een gevoel alsof ze dood gaat. Ze ervaart de ergste pijn in haar leven en wordt hoogstwaarschijnlijk zo snel mogelijk op haar rug in bed gelegd. In het ziekenhuis natuurlijk! Ik vind het erg jammer dat dit beeld zo eenzijdig wordt geschetst, want dit heeft enorm veel invloed op hoe we bevallen en hoe we de bevalling ervaren. 

Bevallen kan ook anders. In dit artikel wil ik het hebben over het andere uiterste: een orgastische bevalling. Ja, je kunt echt een orgasme ervaren tijdens je bevalling. En zo gek of zeldzaam is het niet.

 

Een orgastische bevalling

Waarschijnlijk ben je nog steeds verbijsterd door de woorden 'orgastisch' en 'bevalling' in 1 zin te hebben gezien. Uit onderzoek van de Positive Birth Movement en Channel Mum blijkt dat zo'n 6% van de vrouwen haar bevalling zo heeft ervaren. En zo gek is dat niet. Bevallen is onderdeel van de sekscyclus: dezelfde lichaamsdelen zijn erbij betrokken en een bevallende vrouw ziet er, als ze kreunend op handen en knieën zit, echt niet zo anders uit dan een vrouw die van seks aan het genieten is. Bevallen bestaat uit dezelfde geweldige mix van aangename fysieke sensaties als vrijen. En bij sommige mensen lijdt dit tot een orgasme.

 

Wat kun je met deze informatie?

Wat ik met deze informatie wil, is het eenzijdige beeld van bevallingen doorbreken. Als je zwanger bent, is het bijvoorbeeld helemaal niet zo'n goed idee om naar programma's als 'One born every minute' te kijken. Of om naar de horrorverhalen van je moeder, tante en buurbrouw te luisteren. Door jezelf veel bloot te stellen aan dit eenzijdige, negatieve beeld (schreeuwende vrouwen op hun rug in een ziekenhuisbed), beïnvloed je je bevalling absoluut niet positief. Je verwachtingen beïnvloeden namelijk de realiteit. De kans is groot dat als jij heel angstig je bevalling ingaat, je meer pijn zult hebben. Ook zul je waarschijnlijk handelen naar 'verwachtingen'. Zo is de kans groot dat je op je rug in bed gaat liggen als je denkt dat dat hoort, maar er zijn maar weinig situaties waarin dat de beste/fijnste houding is. Naar fijne bevallingsverhalen kijken en luisteren is daarentegen wél een goed idee. Naar deze prachtige, natuurlijke badbevalling bijvoorbeeld.

 

​Laat je aap het doen

Apen maken zich geen zorgen om de bevalling. Ze maken zich geen zorgen over hoe ze er tijdens de bevalling uitzien. Ze vragen zich niet af of ze het wel kunnen. Ze maken zich geen zorgen over eventuele poep. Ze rekenen niet uit hoe snel de bevalling gaat.

Bevallen gaat makkelijker als we dat menselijke gedoe loslaten en ons overgeven aan ons 'apenbrein'. Dat is de kans op een orgastische bevalling ook meteen een stuk groter.

 

Wist jij dat dit kon?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355