Een puzzel voor ieder kind

Dat puzzelen naast super leuk ook nog eens super leerzaam is, wisten jullie vast al! Maar welke puzzel is er nou geschikt voor jouw kind? Dat is erg lastig om in te schatten, want er is zooooveel keuze! Daarom zet ik voor iedere leeftijd op een rijtje wat voor puzzels leuk en leerzaam zijn.

 

Dreumesen (tot 2 jaar)
Voor kindjes tot 2 jaar is een vormenstoof erg leuk. Zo'n doosje met een deksel met verschillende vormpjes erin, waar je dan de bijbehorende vormpjes in moet stoppen (snappen jullie deze verwarrende zin nog?). Dit is eigenlijk het begin van puzzelen. Verder kunnen simpele inlegpuzzels ook al leuk zijn. Bijvoorbeeld deze voelpuzzel. Die geeft weer een extra dimensie aan het puzzelen en laat je kindje kennismaken met verschillende structuren.

 

Peuters (2 tot 4 jaar)

Voor 2 tot 3 jarigen moet je nog denken aan nopjespuzzels en inlegpuzzels. Dit zijn die houten vormpjes die op het bijpassende plekje terecht moeten komen. Als dit eenmaal goed en met een redelijk tempo lukt, kun je naar de 'gewone' puzzel of vloerpuzzels gaan kijken. De algemene richtlijn is dat kindjes van deze leeftijd puzzels tot 35 stukjes aankunnen.

 

 

Kleuters (4 tot 6 jaar)

Kinderen van deze leeftijd kunnen al weer een stuk beter puzzelen. Qua hoeveelheid stukjes kun je nu tot de 100 gaan. Voor deze leeftijd zijn er puzzels met leuke afbeeldingen te verkrijgen van bijvoorbeeld Frozen, Cars of andere Disney figuren. Nu is het ook handig als je je kindje leert dat het handig is om eerst de hoekjes, dan de randjes en dan de rest van de puzzel te maken. 

 

Schoolkinderen (6 tot 8 jaar)
Kinderen van deze leeftijd kunnen bijna alle puzzels wel maken. Puzzels van 200 stukjes zullen zonder problemen lukken. Ook puzzelballen zijn erg leuk voor kinderen van deze leeftijd. Deze zijn vaak net wat uitnodigender en staan natuurlijk leuk in hun kamer!

Als jij een geoefende puzzelaar thuis hebt zitten, kan het natuurlijk zijn dat jouw kindje al veel moeilijkere puzzels maakt! Houd dit vooral niet tegen. Ook als je kindje niet zo goed kan puzzelen, is het helemaal niet erg om makkelijkere puzzels te nemen. Het moet tenslotte wel leuk blijven! Kijk dus goed naar je kind en puzzel er lekker op los!

 

Wat voor puzzels maakt jouw kindje graag?

 

Bronnen: http://www.leerwiki.nl/Tips_voor_het_kopen_van_een_puzzel

https://www.mini-momo.nl/blogs/blog/welke-puzzel-is-geschikt-voor-welke-leeftijd/

 

*Dit artikel is niet gesponsord. Als je producten koopt via de bol.com linkjes, ontvang ik hier wel een heel klein percentage over om weer te investeren in deze website. 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355