Een zwangerschap verandert je stem

Een aantal zangeressen gaven aan dat zij het idee hadden dat hun stem tijdens de zwangerschap veranderde. Dit was de aanleiding voor de Universiteit van Sussex om hier verder onderzoek naar te doen. En inderdaad: uit het onderzoek blijkt dat zowel de toonhoogte als de variatie in toonhoogte verandert.

 

Het onderzoek

Nadat een aantal zangeressen vertelden dat zij het idee hadden dat hun stem tijdens de zwangerschap veranderde, besloten onderzoekers de stemmen van vrouwen te bestuderen. Het was geen heel groot onderzoek. De onderzoekers bestudeerden de stemmen van 20 vrouwen. Zij bestudeerden de stemmen wel over een tijdsbestek van 10 jaar! Ze vergeleken de stemmen van deze vrouwen van voor de zwangerschap, tijdens de zwangerschap en na de zwangerschap. Daarnaast luisterden ze ook nog naar de stemmen van 20 vrouwen die geen kinderen kregen. Zij vormden de ‘controlegroep’. 

 

Verandert je stem echt?

De zangeressen hadden gelijk: je stem verandert echt door het krijgen van een kindje. Het is wel zo dat de grootste verandering plaatsvindt na de geboorte, in plaats van tijdens de zwangerschap. 

 

Hoe verandert je stem?

Je toonhoogte is na je zwangerschap zo’n 5 procent lager. Je krijgt dus een lagere stem. Daarnaast neemt de variatie in toonhoogte af. Je stem wordt dus monotoner. Klinkt niet echt als een hele fijne verandering he?

 

Verandert je stem weer terug?
Ja! Grappig he? Je behoudt je lagere, monotonere stem voor ongeveer een jaar en krijgt daarna je ‘oude’ stem weer terug.

Waarom verandert je stem?

Onderzoekers vinden het moeilijk om de resultaten te verklaren. Er zijn nu eigenlijk 2 mogelijke verklaringen. De eerste verklaring heeft te maken met, hoe kan het ook anders, je hormonen. Uit eerder onderzoek blijkt namelijk dat je stem ook verandert gedurende je menstruatiecyclus. Je toonhoogte zou elke maand toenemen rond de tijd van de ovulatie. Ook weten we inmiddels dat de toonhoogte van je stem afneemt na de menopauze.
Na de zwangerschap is er een sterke afname in de concentratie van een aantal belangrijke geslachtshormonen. Dit zou invloed kunnen hebben op de dynamiek van de stembanden en de controle over de stem en de veranderingen dus kunnen verklaren. 

 

De tweede verklaring heeft te maken met gezag. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een lagere stem doorgaans gezien worden als volwassener, dominanter en competenter. Het zou dus kunnen dat vrouwen hun eigen stem onbewust aanpassen om gezaghebbender over te komen, omdat ze geconfronteerd worden met nieuwe uitdagingen die het ouderschap oplevert. 

Daarnaast ervaren jonge moeders (moeders die net een kindje hebben gekregen) een toename in zowel fysieke als mentale vermoeidheid en verandering in stemming en zelfperceptie. Dat zou ook gereflecteerd kunnen worden in je stem, maar met de kennis die we nu hebben over de impact die hormonen en sociale context op de stemhoogte kunnen hebben, lijkt het onwaarschijnlijk dat dit effect te wijten is aan alleen vermoeidheid. 

 

Verder onderzoek

Uiteraard moet er nog verder onderzoek naar dit onderwerp gedaan worden. Want welke impact heeft de lagere stem van vrouwen precies? Reageer je anders op een moeder met een lagere stem dan een moeder met een hogere stem? Ik ben in ieder geval nu al benieuwd naar die resultaten!

 

Heb jij iets aan je stem gemerkt? Of aan de stem van andere jonge moeders?

 

Bron: https://www.scientias.nl/vrouwenstem-blijkt-na-zwangerschap-tijdelijk-te-veranderen/

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355