Eerste hulp bij babynamen!

Als je zwanger bent, moet je veel regelen. Héél veel regelen. Eén van de moeilijkste dingen is misschien wel het kiezen van een naam voor jullie baby. Sommige mensen weten al jaren hoe ze hun kinderen gaan noemen, maar voor de meeste mensen is dit een lange, lastige zoektocht. Hoe pak je deze zoektocht nou aan? Schrijf je alle namen op die je kent? Besteed je weken aan het lezen van een namenboekje? Wacht je tot de perfecte naam in je opkomt? Gelukkig is er nog een optie! Overzichtelijke websites zoals www.namenindex.nl.

 

Vroeger en nu
Vroeger was het kiezen van een babynaam appeltje eitje. Je vernoemde je kind gewoon naar zijn (groot)vader of (groot)moeder. Vernoemen is nog steeds populair, maar komt wel veel minder vaak voor dan vroeger. Regelmatig wordt er wel een variatie op de naam van een familielid bedacht of wordt de naam gebruikt als tweede naam.

 

Naamwet
Wist jij al dat er een naamwet is? Gelukkig is deze wet erg soepel. Ja mag je kind noemen zoals je wilt, op 2 uitzonderingen na: namen die ongepast zijn en achternamen die niet gebruikelijk zijn als voornaam zoals Meijer of Gerritzen.

 

Wanneer is een naam nou ongepast? Dat beslist de rechter uiteindelijk. Voorbeelden van ongepaste namen zijn Rolls Royce, Geisha, Miracle of Love, Tsjakkalotte en Urine. Niet zo heel gek dat deze namen geweigerd zijn, toch?

 

De wet maakt geen onderscheid tussen jongens- en meisjesnamen. Je mag je dochter volgens de wet dus best Teun noemen en je zoon Fleur. 

 

Ook de hoeveelheid namen mag je zelf kiezen. Als het er enorm veel worden, mag de ambtenaar van de burgerlijke stand dit wel beoordelen als ongepast en afkeuren. 

 

Wat nou als je bij de ambtenaar van de burgerlijke stand staat, de ambtenaar de naam die je hebt gekozen, afkeurt en je je kind geen andere naam wil geven? Dan mag de ambtenaar zelf een naam uitkiezen voor jouw kindje. Bizar hè?

 

Populaire namen

Ben je benieuwd naar welke namen andere ouders kozen? In de eerste helft van 2017 werden de volgende namen het meest gekozen:

 

 

Tips bij het kiezen van een babynaam

 

 1. Oriënteer je op babynamen met behulp van een namenboekje of een gratis website zoals www.namenindex.nl.
  Hier vind je verschillende babynamen, gesorteerd op geslacht en afkomst en je vindt hier meteen de betekenis.

 2. Wil je dat de naam van je kindje mooi klinkt?
  Zorg dan dat de voornaam niet eindigt met dezelfde klank als waarmee de achternaam begint.

 3. Bedenk dat een naam levenslang meegaat.
  De naam moet dus niet alleen leuk zijn voor een baby, maar ook voor een opa of oma.

 4. Let op de initialen.
  De initialen N.S.B. of S.O.A. wil je je kind niet meegeven toch? Ook is het lastig als meerdere gezinsleden dezelfde initialen hebben. Dan weet je bijvoorbeeld niet meteen voor wie de post is. 

 5. Check de betekenis!
  Heb je een originele naam in gedachten? Hartstikke leuk, maar check wel even de betekenis. Jizz klinkt erg leuk, maar betekent zaadlozing in het Engels… De betekenis van de ‘reguliere’ namen kun je vinden op www.namenindex.nl. 

 6. Heeft je kind een veel voorkomende achternaam zoals Jansen of de Jong?
  Dan kan het handig zijn om niet zo’n bekende voornaam te kiezen. Zo voorkom je veel verwarring. 

 7. Denk goed na over de spelling van de naam.
  Het is natuurlijk leuk om voor een originele spelling te kiezen, maar dan moet je kind wel de rest van zijn leven zijn naam spellen en mensen verbeteren. 

 

Ik hoop dat dit artikel jullie zoektocht nét iets makkelijker maakt!

 

Hoe zijn jullie tot de naam van jullie kindje gekomen?

 

Bronnen: https://www.svb.nl/int/nl/kindernamen/artikelen/top20/jongens/ 

http://www.namenindex.nl 

https://www.vernoeming.nl/geweigerde-voornamen 

https://www.oudersvannu.nl/zwanger/babynamen/babynaam-kiezen/

 

*Dit artikel is gesponsord door www.namenindex.nl. Gesponsorde opdrachten zorgen ervoor dat Online opvoeden kan blijven bestaan. www.namenindex.nl Heeft geen invloed uitgeoefend op de inhoud van dit artikel. 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355