Eerste hulp bij buikkrampjes

31 May 2017

Als ouder wil je dat je baby gezond is, goed slaapt, goed drinkt en tevreden is. Het is dan ook niet leuk als je baby huilt van de krampjes. Voel jij je dan ook zo machteloos? Je zou de krampjes graag overnemen, maar voor je gevoel is er niks wat je voor je baby kan betekenen. Gelukkig is dat niet helemaal waar!

 

Buikkrampjes

Als je baby buikkrampjes heeft, heeft hij eigenlijk last van zijn darmpjes. De darmpjes van pasgeboren baby’s zijn namelijk nog niet zo goed ontwikkeld. Voor het eerst krijgt je baby echt voedsel binnen en dat kunnen die darmpjes nog niet zo goed aan. Vooral in de eerste drie maanden zal je baby hier last van hebben. Daarna zijn de darmpjes waarschijnlijk goed genoeg gerijpt.

 

Krampjes herkennen

Je herkent de krampjes doordat je baby veel huilt. Je baby is niet moe, heeft geen honger, geen vieze luier, is niet ziek, maar huilt toch. Ook zal je baby zijn beentjes optrekken en misschien met zijn beentjes gaan schoppen. Vaak zie je wel aan het gezichtje van je baby dat hij pijn heeft. Na het huilen is je baby weer vrolijk, omdat de krampjes dan zijn gestopt. Ga als je baby veel huilt toch even naar de dokter. Misschien is er meer aan de hand en moet je melk uit je dieet schrappen bij borstvoeding of overstappen op andere voeding bij kunstvoeding.

 

Tips bij buikkrampjes

Als je zeker weet dat het onschuldige darmkrampjes zijn, zijn er een aantal tips die soms helpen:

 

 • Leg je baby goed voorover (bijvoorbeeld op zijn buikje bij jou op schoot of op je arm) en wieg een beetje heen en weer. De tegendruk kan verlichting geven en misschien komen er nog wel wat boertjes los. Let op dat je baby je niet onder spuugt.

 • Maak een kruik warm en leg deze op de buik van je baby. Dit kan verlichting geven.

 • Doe je baby lekker in bad. Dit heeft hetzelfde effect als de kruik. Het geeft verlichting en ontspant.

 • Zorg dat je partner, een familielid of een vriend(in) de zorg af en toe eventjes overneemt, zodat jij weer even op kan laden. Je baby heeft veel meer aan je als je voldoende uitgerust bent.

 • Knuffel lekker veel met je baby. Ook al nemen zo de krampjes niet af, je baby zal het toch fijn vinden om bij zijn papa en mama te zijn. Een draagzak kan een uitkomst zijn. Zo heb je toch nog je handen vrij. Lees ook: Baby’s dragen doe je zo!

 • Geef je flesvoeding? Kijk dan eens naar de flessen van Dr. Brown. Zij geven aan dat je kindje minder lucht binnen krijgt bij het drinken uit deze fles, waardoor darmkrampjes verminderen. Er zit namelijk een speciaal ventielsysteem in deze flessen.

 • Geef je borstvoeding? En zijn de krampjes nogal heftig? Dan kun je een lactatiekundige mee laten kijken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een erg sterk toeschietreflex hebt of dat je baby niet goed aanhapt. Samen met de lactatiekundige kun je dan de oorzaak wegnemen. 

 

Maak je niet te veel zorgen, want krampjes zijn normaal en horen bij de ontwikkeling van je baby. De kans is groot dat ze na drie maanden afnemen. Als je je wel zorgen maakt, is het altijd goed om een deskundige op te zoeken! Liever een keertje te veel dan een keertje te weinig.

 

Wat helpt of hielp goed bij jouw baby?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355