Eetproblemen? Zo los je ze op!

23 Sep 2019

Wist je dat eten 1 van de meest complexe vaardigheden is die je kind moet leren? Het is dus helemaal niet gek als je hiermee worstelt. Anita van Eeden is logopedist in de kinderrevalidatie en lid van het eetteam. Zij geeft tips om je kind beter te leren eten. 

 

Eetproblemen

Anita heeft aan dat bij eetproblemen bij jonge kinderen vrijwel altijd sprake is van een combinatie van motoriek, cognitie en emotie. Daarnaast spelen ook de zintuigen een belangrijk rol. Hoe ruikt het eten? Hoe ziet het eruit? Hoe voelt het? Wat voor geluid maakt het?

 

Sensorische informatieverwerking

Bij jonge kinderen moet de sensorische informatieverwerking zich nog verder ontwikkelen. Ze kunnen bijvoorbeeld gevoelig zijn voor de prikkels in hun mond. Dit aspect verdient aandacht bij het aanpakken van het probleem. “Meestal manifesteert deze overgevoeligheid zich voor het eerst bij grovere babyvoeding. De tactiele informatie van de stukjes fruit of groente hierin kunnen veel baby’s dan niet goed verwerken, waardoor onder meer kokhalzen kan optreden en de baby negatieve ervaringen opdoet.”

Is dit het geval, dan is het belangrijk om aandacht te schenken aan zowel de sensorische als de motorische mogelijkheden. “Neem bijvoorbeeld een stukje appel. Die valt in kleinere stukjes uitéén in je mond. Lukt het niet om deze tot een moes te kauwen en door te slikken, dan geeft dat een risico op verslikken met bijbehorend alarmgevoel. Hiervan gaat ook weer een prikkel uit en zo ontstaat er als vanzelf een grote afweer tegen eten. Voor ouders is het heel moeilijk om daar ontspannen mee om te gaan. Dat beïnvloedt de interactie. Het kind voelt bijvoorbeeld de stress van de ouders, waardoor het probleem verergert.”

 

Het probleem aanpakken

Belangrijk bij het aanpakken van een eetprobleem is een rustige opbouw. “Het eerste stapje is bijvoorbeeld of een kind eten kan accepteren dat in een ruimte is neergezet. Zo ja, dan is het volgende stapje eten dat op tafel staat. In beide situaties staat het wennen van de zintuigen zien en ruiken centraal. Vervolgens gaat het erom dat het eten steeds dichter naar het kind opschuift totdat het kind het voedsel durft aan te raken met de handen. Gaat dat nog te ver, dan kun je het eten bijvoorbeeld in een zakje doen waaraan het kind kan voelen. Hierdoor ontstaat er gevoel voor hoe hard of zacht het eten is. Dit zijn allemaal voorbereidingen voor het eten in de mond. Die uitdaging komt zo steeds dichterbij.”

 

Conclusie

Als je kind een lastige eter is, wordt het aangeraden om je kind te laten kijken, voelen, ruiken, horen en proeven van/aan het eten. De tafelmanieren komen vanzelf wel een keertje. Als je wilt dat je kind beter gaat eten, is het belangrijk om die op dit moment even te laten varen. Laat je kind ontdekken en plezier maken.

Als je kind echt een eetprobleem heeft, is het verstandig om hulp in te schakelen. Een deskundige team helpt je dan om stapje voor stapje het probleem aan te pakken. Ook dan zullen kijken, voelen, ruiken, horen en proeven hele belangrijke elementen zijn.

 

Lees ook: Eet je kind slecht? Relax!

 

Hoe goed eet jouw kind?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355