Eindelijk meer verlof voor partners?

23 Feb 2018

Op dit moment krijgen partners na het krijgen van een baby 2 dagen betaald verlof. De Sociaal-Economische Raad adviseerde vorige week om het verlof na het krijgen van een baby uit te breiden tot 6 weken betaald verlof voor moeder én partner. Minister Wouter Koolmees presenteerde tijdens de negenmaandenbeurs de nieuwe wet omtrent dit onderwerp. Krijgen partners nu langer vrij?

 

Oude regelgeving

Nu krijgen vaders na de geboorte twee dagen kraamverlof, betaald door de werkgever. Daarna kun je nog 3 dagen ouderschapsverlof opnemen, maar dit is onbetaald. Zo kun je 5 dagen vrij zijn. Het kraamverlof moet binnen 4 weken na de bevalling worden opgenomen. De werkgever mag zowel het kraamverlof als het ouderschapsverlof niet weigeren.

 

Nieuwe wet

De nieuwe wet, Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG), maakt het mogelijk dat partners vanaf volgend jaar een week partnerverlof opnemen. Daarnaast mogen partners in het eerste half jaar na de geboorte 5 weken extra verlof opnemen tegen 70% van hun loon. Dit gaat via een uitkering via het UWV. In totaal kunnen partners dus 6 weken verlof krijgen.
Het geboorteverlof kan meteen worden opgenomen, maar ook op een ander moment in de eerste 4 weken na de bevalling. Bijvoorbeeld als de kraamzorg weg is. 

 

Doel van deze wet

Koolmees: 'Als je een kind krijgt, verandert er van de ene op de andere dag van alles. Je zit meteen in het spitsuur van het leven. En dan is het natuurlijk goed om met elkaar extra tijd te krijgen, om te kunnen wennen aan het leven met een baby erbij. Daardoor ontstaat er een betere start voor moeder, partner en kind. De taken in en rond het huis en het werk worden daarmee vanaf het begin beter en eerlijker verdeeld en daar worden later de vruchten van geplukt. Je doet het dan echt samen, de moeder kan ook aan haar carrière blijven werken. En ook is het volgens onderzoeken een goed begin van de band tussen de ouders en het kind.'

 

Minister Koolmees heeft de ministerraad geïnformeerd dat hij zijn Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) ter consultatie voorlegt.

 

Ik vind de nieuwe wet fantastisch! En jij?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355