Eten uit het vuistje

Een halve banaan of een gekookte aardappel in plaats van een gepureerde maaltijd. Dat is wat ouders die de Rapley-methode aanhangen hun kindje aanbieden als eerst vaste voedsel. Huh? Kunnen baby’s dat al eten dan? Ja zeker! De onderzoekster Gill Rapley ontdekte dat baby’s zelf kunnen aangeven wanneer ze toe zijn aan vast voedsel, mits ze het aangeboden krijgen.

 

Waarom de Rapley methode?

Maar waarom niet gewoon een gepureerd fruit- of groentehapje? Door je baby eten aan te bieden volgens de Rapley-methode ontwikkelt de mondmotoriek zich goed en leert je baby verschillende smaken en texturen kennen. Hierdoor lusten ze later meer soorten voedsel wat een hoop strijd aan tafel kan voorkomen!

 

Hoe werkt de Rapley methode?

Door het eten in de originele vorm aan te bieden, zal de baby gaan experimenteren met het eten en zelf aangeven hoeveel hij nodig heeft. Zo leren ze spelenderwijs met eten omgaan. Dwing je baby niet om meer te eten. Je baby bepaalt zelf het tempo en de hoeveelheid, net als bij de borstvoeding.

 

Bij de Rapley-methode geef je je baby de eerste zes maanden alleen maar borstvoeding (of flesvoeding natuurlijk). Na zes maanden begin je met bijvoeden, omdat je baby vanaf dat moment meer voedingsstoffen nodig heeft en dan de darmen pas rijp zijn. Dit voedsel biedt je aan in stukken ter grootte van het vuistje van je baby. Fruit gewoon rauw en de meeste groenten gestoomd of gekookt. Maak je geen zorgen, want als baby’s zelf stukken voedsel kunnen pakken en het in hun mond kunnen stoppen, kunnen ze ook kauwen (en hier hebben ze geen tanden voor nodig). Ook kunnen ze het niet direct achterin hun mond stoppen.

 

Kokhalzen en verslikken

Toch kan het zijn dat je baby gaat kokhalzen, maar dit lijkt erger dan het is. Baby’s kokhalzen namelijk sneller dan volwassenen en het is een erg nuttig reflex. Wist je trouwens dat mensen zich sneller verslikken in vloeibaar voedsel dan in vast voedsel? Zorg er wel voor dat je baby goed rechtop zit en dat je rond voedsel in vieren snijdt.

 

Waarom pas beginnen bij 6 maanden?

Het advies om vanaf zes maanden te beginnen, wordt gegeven, omdat de darmen van je baby dan pas 'rijp' zijn. Daarnaast heeft je baby bij 6 maanden ook voldoende motorische vaardigheden ontwikkeld om te eten. Dit is geen harde grens, want elk kind is anders, maar het zal zeker geen maand eerder of later zijn. Als je baby heel veel interesse in je eten toont en graag van je bord zou eten, én je kindje rond de 6 maanden is, kun je voorzichtig beginnen.

 

Wat voor voeding geef je je kindje?

De baby zal in het begin nog niet veel eten, dus er hoeft nog geen borstvoeding komen te vervallen. Ook hoef je geen extra vocht zoals water aan te bieden. Pas vanaf 1 jaar wordt de bijvoeding langzaam de hoofdvoeding.

 

Groenten en fruit zijn goede producten om mee te beginnen. Door de kleuren en geuren zijn ze erg interessant voor je baby!

 

Welke groenten je dan kan geven? Denk aan aardappel, wortel, komkommer, pompoen, broccoli en snijbonen. En welk fruit? Appel, peer, banaan, avocado, mango en meloen zijn zeer geschikt. Eigenlijk mag je bij de Rapley methode alles geven, behalve toegevoegd suiker, zout en honing voor de eerste verjaardag. De kleintjes-methode, een soortgelijke methode met dezelfde principes, heeft een introductieschema als je dat fijn vindt. Meer informatie daarover vind je via deze link

 

Nadelen van de Rapley methode

Dit klinkt natuurlijk heel mooi allemaal, maar zijn er dan helemaal geen nadelen? Nou, die zijn er ook zeker! Als je eten aanbiedt volgens de Rapley methode, zal het een flinke kliederboel worden. Elke ochtend, middag en avond weer! Je baby zal enorme pret met het eten hebben, maar jij zal veel moeten wassen en schoonmaken. Schortjes zijn dan erg handig!

 

Maar weegt een kliederboel op tegen een kind dat met plezier zijn groenten en fruit eet en tegelijkertijd een goede motoriek ontwikkelt? Ik denk zelf van niet.

 

Heeft deze methode je interesse gewekt? Kijk dan eens op deze website.

 

Wat is jouw mening over deze methode?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355