Extreme zwangerschapsmisselijkheid

10 Oct 2017

Misselijkheid is een kwaaltje waar bijna alle zwangere vrouwen last van hebben. Het is zelfs 1 van de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes. Dit uit zich in minder zin in eten en regelmatig overgeven. Gelukkig is dit heel onschuldig. Er is helaas ook een minder onschuldige variant: HG. Bij deze variant beïnvloedt de misselijkheid je leven zodanig dat je niet meer in staat bent om een normaal leven te lijden. Over deze extreme variant gaat dit artikel.

 

HG

HG staat voor Hyperemesis Gravidarum en betekent extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Bij mensen met HG gaat de misselijkheid zo ver dat ze niet meer genoeg kunnen eten en drinken en bijvoorbeeld niet meer kunnen werken of het huishouden kunnen doen. Vrouwen met HG houden vaak bijna niets binnen en kunnen soms zelfs van een slokje water al gaan overgeven. HG lijkt het meeste op de situatie waarin je met zware voedselvergiftiging in een achtbaan gaat zitten. En dat dan dagen, weken, soms maanden achter elkaar. Je snapt vast dat medische hulp bij HG noodzakelijk is. 

 

Cijfers

Cijfers geven aan dat HG voorkomt bij 0,5% tot 2% van de zwangerschappen. De verwachting is dat het werkelijke aantal hoger ligt. De cijfers tonen namelijk alleen de vrouwen die medische hulp hebben gezocht. Helaas zijn er ook veel vrouwen met HG die geen hulp zoeken, omdat ze denken dat het 'er bij hoort'. 
In Nederland gaat het in totaal waarschijnlijk om 2000 tot 4000 vrouwen per jaar die last hebben van HG tijdens de zwangerschap.

 

Gevolgen

Literatuuronderzoek laat zien dat er helaas nog maar weinig bekend is over HG en de gevolgen voor de (ongeboren) baby. Wat er wel bekend is, is dat HG vaak een hele grote mentale impact heeft:

Het hele scala aan negatieve emoties komt langs. Kwaadheid, omdat de zwangerschap niet verloopt zoals je had verwacht, omdat je je normale leven niet kunt leiden of omdat je omgeving geen begrip toont. Verdriet, omdat je je alleen voelt met je klachten. Angst, omdat je je afvraagt of jij en je baby er niks aan overhouden. En vooral heel veel schuldgevoel. Schuldgevoel, omdat je niet gezond kunt eten, omdat je niet voor je gezin kunt zorgen, omdat je je een grote zeurpiet voelt en/of omdat je soms denkt dat je liever niet zwanger zou willen zijn.

Al deze negatieve emoties kunnen leiden tot (een gevoel van) depressie. Zoals Elizabeth Kaledin zei: Het is moeilijk om je niet slecht te voelen als je je chronisch ziek voelt en de hele wereld je vertelt dat je de gelukkigste mens op aarde zou moeten zijn...

 

Wanneer medische hulp inschakelen?

Het is natuurlijk lastig inschatten wanneer je misselijkheid 'extreem' is. Daarom vind je hieronder symptomen waarbij het zeer verstandig is om een arts of verloskundige te (laten) bellen:

 

 • Je kunt (bijna) niets meer eten

 • Je hebt al 24 uur niet meer kunnen drinken

 • Je geeft meer dan 3 keer per dag over

 • Je geeft gal of bloed over

 • Je bent meer dan 5% van je gewicht afgevallen

 • Je plast minder

 • Je bent duizelig of valt zelfs flauw

 • Je verliest vaak je evenwicht

 • Je bent niet meer in staat om normaal te functioneren: staand douchen, trap op en af, werken of voor jezelf en je gezin zorgen

 • Je twijfelt: bij twijfel ook altijd een deskundige raadplegen!

 

Heb jij last van extreme misselijkheid? Twijfel dan niet en neem zo snel mogelijk contact op met een deskundige. Daarnaast kun je meer informatie vinden op de website www.zehg.nl en is er een Facebook praatgroep waar je steun en een luisterend oor vindt.

 

Had jij last van (extreme) misselijkheid tijdens de zwangerschap?

 

Deel dit bericht vooral met je vrienden, zodat vrouwen met HG minder tegen onbegrip aanlopen. Niets is bij HG zo vervelend als een opmerking zoals 'Dat hoort erbij.'

 

De informatie is afkomstig van www.zehg.nl: de stichting voor Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355