Fantastische poppen: speciaal voor kinderen met een lichamelijke afwijking

12 May 2019

Poppen hebben altijd 2 armen, 2 benen, 10 vingers en 10 tenen. De ogen zijn symmetrisch, de huid is egaal. Een pop kijkt altijd blij en is altijd 'normaal'. De poppen van Amy Jandrisevits niet. Zij maakt poppen die lijken op kinderen met een lichamelijke afwijking. Zo mooi en bijzonder!

 

Hoe het balletje is gaan rollen

Amy verzamelde al jaren poppen en was maatschappelijk werker. Tijdens haar werk vond ze het belangrijk dat de kinderen de beschikking hadden over een pop. Kinderen kunnen hier fijn mee knuffelen en poppen zijn heel geschikt voor spel waarmee kinderen medische gebeurtenissen kunnen verwerken. "Dolls touch a place in kids that medicine can't."

Ze was altijd al wel teleurgesteld in het gebrek aan diversiteit in poppen. Toen het (transgender) kind van een vriendin in zijn transitieperiode zat, besloot ze voor het eerst op een pop te maken die 'anders' was. Een pop die op dat kind leek.

Toen die vriendin op social media een foto deelde van haar kind met de pop, vroeg een andere vrouw aan Amy of ze een pop kon maken met een afwijking aan het been. En zo is het balletje gaan rollen

 

A doll like me

Nu maakt Amy aan de lopende band poppen voor kinderen met lichamelijke afwijkingen onder de naam 'A doll like me'. De poppen missen bijvoorbeeld een arm, hebben een litteken of hebben een wijnvlek. Amy zorgt ervoor dat de poppen zoveel mogelijk op de kinderen lijken. Zo kijkt ze niet alleen naar de lichamelijke afwijking, maar ook naar etniciteit, geslacht, interesses etc. “Het is heel moeilijk om een kind ervan te overtuigen dat ze perfect zijn zoals ze zijn en zelfvertrouwen mee te geven als ze geen evenbeeld kunnen zien. Wij gaan daar verandering in brengen.”

 

De poppen

Helaas heb ik geen toestemming kunnen regelen om foto's van de kinderen met hun poppen te delen. Hiervoor moest er namelijk ook toestemming worden verkregen van de ouders van de kinderen. Het kindje op de foto in dit artikel heeft geen (zichtbare) lichamelijke afwijking en haar pop is niet gemaakt door Amy.

Maaaaar je kunt de poppen en de kinderen zeker bekijken! Op de Facebookpagina 'A doll like me' vind je er heeeeeel veel. Neem vooral even een kijkje!

 

Bestellen

De aanvragen stromen binnen en Amy heeft momenteel een flinke wachtlijst. De poppen kosten 100 Amerikaanse Dollar en zijn te bestellen via haar Facebookpagina. Amy is ook een crowdfunding gestart voor gezinnen die ook graag zo'n pop zouden willen, maar dit niet kunnen betalen.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355