Ga vaker met je kind zwemmen!

21 Sep 2018

Het is super fijn als je kind zijn zwemdiploma behaalt. Dan weet je dat je kind zichzelf kan redden als hij of zij in het water valt. Tenminste... Je moet het wel onderhouden. Uit onderzoek blijkt dat het niet zeker is dat kinderen na 1 of 2 jaar nog steeds goed genoeg kunnen zwemmen als er niet regelmatig wordt geoefend. Vaker zwemmen dus!

 

Onderzoek

De Zwolse Hogeschool Windesheim heeft onderzoek gedaan naar de zwemvaardigheden van kinderen. De onderzoekers lieten ruim 100 kinderen die kort daarvoor hun zwemdiploma hadden gehaald opnieuw afzwemmen voor hun B-diploma. Het resultaat van het onderzoek was dat kinderen veel vaardigheden snel weer verleren. 5 Tot 10 procent van de kinderen was gezakt voor het 'herexamen'. "Als kinderen tussen de 4 en 7 een vaardigheid aangeleerd krijgen, is het niet zeker dat ze dat na één of twee jaar nog kunnen, zeker niet als er niet regelmatig wordt geoefend", zegt onderzoeker Mandy van der Weijden.

 

Natuurwater

Er werden ook enquêtes afgenomen bij zowel ouders als kinderen. Uit de enquêtes bleek dat kinderen het lastiger vinden om in natuurwater te zwemmen dan in het zwembad waar ze zwemles hebben gehad. Ouder denken hier anders over. Die denken dat hun kinderen goed kunnen zwemmen in natuurwater. "En dat is gevaarlijk", zegt Van der Weijden. Haar advies is om je kind goed in de gaten te houden als hij of zij in natuurwater zwemt. 

 

Andere gevaren

Uit het onderzoek blijkt ook dat kinderen het lastig vinden om met kleren aan te zwemmen en dat kinderen de gevaren in het water niet goed in kunnen schatten. "Ze hebben het niet over stroming of onderstroming. Het gaat wel over kwallen en haaien. Als je de gevaren wil inschatten, heb je kennis over de context nodig. "Om te voorkomen dat kinderen hun zwemvaardigheid verliezen, adviseert Van der Weijden om ze in ieder geval een C-diploma te laten halen. "En vooral blijven zwemmen."

 

Ik heb zelf alleen mijn A-diploma gehaald. Het was namelijk iedere week weer een drama om mij het zwembad in te krijgen. Maar nadat ik mijn diploma heb behaald, zijn we wel een hele lange tijd ieder weekend gaan zwemmen. Dan moest ik eerst wat baantjes trekken en mocht ik daarna lekker handstanden maken, van de glijbaan, op vlotten klimmen etc.
 

Welke diploma's heeft jouw kind? Gaan jullie regelmatig zwemmen?

 

Bron: https://nos.nl/artikel/2243925-kinderen-verleren-zwemmen-snel-als-er-niet-meer-wordt-geoefend.html

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355