Geef dat kind géén slok jenever

16 Oct 2017

Zelfbenoemde opvoedtantes Dorine Hermans en Els Rozenbroek lanceerden deze week 'Geef dat kind een slok jenever', een vermakelijk boek vol historische feitjes over opvoeden. ‘Hilarisch en herkenbaar’, zo prijkt de quote van Linda de Mol op de cover en daar ben ik het volledig mee eens. De gezellige tantes zijn enorm geestig en raken in het boek gevoelsmatig vaak een kern van waarheid. Met behulp van verhalen uit de oude doos vertellen ze wat je als neurotische kinder pleaser vooral níet moet doen. Het boek heeft net zo’n hoge entertainmentwaarde als mijn gekke oom Kees, die op verjaardagen, met kort-door-de-bocht redenaties, het begrotingstekort op weet te lossen. Maar wat betreft opvoedingsadvies had ik aan dit boek net zo veel als premier Rutte aan de kromme logica van oom Kees: bijzonder weinig. Advies waar ik als nieuwbakken moeder wél iets aan had? In lijn met het Ouderwetsch Opvoeden van tante Do en Els, deel ik mijn top vijf opvoedtips aan de hand van Oud Hollandse tegeltjeswijsheden:

 

1. Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook de ander niet

Vraagt je kind aandacht als je aan het praten bent en zie je dat er niks aan de hand is? Geen aandacht aan schenken en lekker door met Netflixen, zeggen tante Do en Els. Dit passief agressieve advies klinkt misschien als muziek in de oren: het liefst kijk ik ook ongestoord m’n serietje af. Maar ik sta toch mooi te kijken als mijn kind mij compleet negeert als ik zeg dat het tijd is om zijn jas aan te trekken: ‘lekker belangrijk mama’.

Meer lezen over het ‘voorleven’ van regels? Hier lees je meer.

 

2. Brengt ons gelijk bij punt twee: Strenge heren regeren niet lang

Het is best autoritair om, zonder met je kind te praten, te besluiten dat er niets aan de hand is. En je denkt misschien dat je thuis de volmacht hebt om een verzoek compleet te negeren, maar het slaat in de buitenwereld nergens op. Als ik tegen mijn baas zeg dat ik even wil praten, verwacht ik dat ze tijd voor me maakt. Ook als ze vindt dat het onzin is en ik zit te drammen. Onzin aanhoren is nou eenmaal onderdeel van haar werk. Krijg ik een paar keer geen respons van haar? Dan haak ik af. Werkt bij kinderen, jong en oud, ook zo. 

Benieuwd naar de effecten van kinderparticipatie? Hier lees je meer.

 

3. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden

Moet je kinderen dan maar in alles hun zin geven? Zeker niet. Hierin ben ik het volmondig eens met tante Do en Els. Stel regels op en houd je daar ook aan. Twijfel jij, dan voelt je kind die twijfel en gaat met je aan de haal. Kinderen willen dat hun ouders sterke leiders zijn en tegelijkertijd willen ze inspraak hebben in hun eigen leven. Als je vraagt ‘Wil je je jas aan doen?’ is de kans groot dat je ‘Nee!’ te horen krijgt. Met ‘Het is tijd om je jas aan te trekken. Wil je hem zelf aandoen, of zal ik je even helpen?’ heb je meer succes. Maak je er een machtsstrijd van dan verlies je altijd.

Meer weten over leiderschap en opvoeding? Hier lees je meer. 

 

4. De gestadige jager wint

Luistert je kind de ene dag fantastisch en is het de volgende dag een drama? Heel herkenbaar! Probeer erachter te komen waarom dat kleine bommetje soms ontploft en pas je routine de volgende keer een beetje aan. Een schreeuwend kind op de vloer van de Albert Heijn maakt je echt geen slechte ouder. En, wat tante Do en Els ook zeggen, het maakt jouw kind ook geen vervelend kind. 

Meer weten over hoe kwetsbaarheid tonen kan helpen in de opvoeding? Klik dan hier.

 

5. Goed voorbeeld, doet goed volgen

In hun boek omschrijven tantes Do en Els een ouder die ik helemaal niet wíl zijn. Ik wil m’n kind niet afkatten, negeren, een klap verkopen of aan een boom binden. Ook niet als grapje. Tuurlijk wil ik m’n zoon wel eens achter het behang plakken, sterker nog, dat laat ik hem dan ook weten. Maar die momenten zijn een uitzondering, niet de regel. Ik geloof oprecht dat kinderen sponsjes zijn. En als we onze kinderen iets vaker behandelen zoals we zelf ook behandeld zouden willen worden, namelijk met respect, dan denk ik dat het wel goed komt met die opvoeding. 

Wil jij je positieve invloed op je kind vergoten? Hier lees je meer. 

 

Wat vind jij van het nieuwe boek van opvoedtantes Do en Els? Vind jij dat kinderen te veel macht krijgen van hun ouders? Aan welk ouderwets opvoedadvies heb jij veel gehad?

 

Over de schrijfster
Bo Vialle-Derksen woont met haar man en zoontje in New York en werkt daar als management consultant. Ze heeft een master Education & Child Studies. Binnenkort verschijnt Bo’s eerste boek over haar ontdekkingen als Mama op Manhattan. Je kunt haar
hier volgen op Instagram waar ze regelmatig kiekjes deelt van haar leven in New York met baby.
Meer artikelen van Bo lezen? Eerder schreef zij een artikel over de RIE-opvoedmethode. Dit artikel vind je
hier.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355