Geef je je baby extra water bij warm weer?

10 Jul 2019

Op fora en Facebookgroepen is er 1 vraag die de laatste weken heel vaak wordt gesteld: moet ik mijn baby met warm weer nou wel of niet wat extra water geven? In dit artikel vind je het antwoord.

De eerste 6 maanden

Het advies is om je baby de eerste 6 maanden geen extra water te geven. Je kunt wel wat extra melk aanbieden. 

Extra water kan in de eerste maanden zelfs gevaarlijk zijn. Een paar slokjes of lepeltjes zullen geen extreme reacties uitlokken, maar grotere hoeveelheden kunnen waterintoxicatie veroorzaken. Hoe dat zit, zie je in de video hieronder.

 

 

Borstvoeding

Als je borstvoeding geeft, hoef je je baby het hele eerste jaar geen water aan te bieden. Het is zelfs beter om het dan bij moedermelk te houden. Als je je baby extra water heeft, zal hij namelijk minder moedermelk drinken. En een baby die minder moedermelk drinkt dan hij nodig heeft, krijgt minder calorieën en voedingsstoffen binnen dan noodzakelijk is. Daarnaast is de kans ook groot dat je productie dan gaat dalen en niet meer goed is afgestemd op je baby. 

Het is wel belangrijk dat je voedt op verzoek en niet op schema. Dan kan je baby nemen wat hij nodig heeft.

Vergeet je trouwens ook niet om zelf voldoende te blijven drinken?

 

Kunstvoeding

Als je kunstvoeding geeft, je baby ouder is dan 6 maanden en je gestart bent met bijvoeding kun je tussendoor wat slokjes water aanbieden. Een andere optie is wat extra water gebruiken bij de bereiding van de fles. Zo'n 5 tot 20 cc extra per voeding is waarschijnlijk voldoende. 

Tenslotte kun je er nog voor kiezen om groente en fruit met veel vocht erin aan te bieden. Denk hierbij aan komkommer en meloen.

 

Wanneer startte jij met het aanbieden van extra water?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355