Geen baby's meer redden bij 24 weken?

Niet zo lang geleden was het weer in het nieuws: een baby die bij 24 weken zwangerschap geboren wordt, zou niet automatisch behandeld moeten worden. Dat is nogal wat, zo'n uitspraak doen. Als moeder loop je dan al een behoorlijke tijd met je baby rond, je hebt je baby voelen bewegen en schoppen en wilt er natuurlijk alles aan doen om je baby te 'redden'. Daarnaast wil je natuurlijk ook dat je kindje dan wel op kan groeien tot een gelukkige volwassene. En niet tot een kasplantje dat constant pijn heeft. Ik dook wat verder in dit dilemma.

 

De grens

Deskundigen schreven in Trouw dat ze zich zorgen maken over de toekomst van kinderen die geboren zijn met 24 weken en wel worden behandeld. Sinds 2010 is het de regel dat artsen baby's die bij 24 weken zwangerschap worden geboren, behandelen, behalve als ouders aangeven dit niet te willen. Daarvoor was de grens 25 weken. Andere landen gaan nog verder! In sommige landen, onder andere de VS en Japen, is het behandelen van baby's die worden geboren bij 22 weken zwangerschap zelfs gebruikelijk! 

 

De overlevingskans

Voor baby's die worden geboren bij 22 weken zwangerschap is de overlevingskans echt enorm klein: 80% tot 90% van de baby's overleeft dit niet. 
Voor baby's die worden geboren bij 24 weken zwangerschap is de overlevingskans groter: 43% overleeft dit.
Voor baby's die worden geboren bij 25 weken zwangerschap is de overlevingskans nog een stuk groter: 61%. Je ziet dus dat het verschil tussen een baby redden bij 24 weken en bij 25 weken behoorlijk is: 18%. Van het percentage dat overlijdt, doet het grootste deel dat tijdens de eerste week. 

 

De gevolgen

De gevolgen van extreem vroeg geboren worden, zijn lastig te geven. Op basis van buitenlandse onderzoeken kunnen we inschatten dat een kwart van de overlevenden een ernstige handicap overhoudt aan de vroeggeboorte. De handicap varieert van blindheid of doofheid tot spastisch of een verstandelijke beperking. Bij ongeveer 20% van de kinderen is er geen sprake van ernstige problemen. Wel is er bij premature baby's een grotere kans op leer- en gedragsproblemen. Ik wil wel nogmaals zeggen dat dit nu de verwachting is, maar dat er nog maar weinig bekend is over de (lange termijn)gevolgen, ook in andere landen. 

 

Discussie

Er zijn onder andere een arts en een hoogleraar die de gang van zaken om willen draaien. Nu worden baby's bij 24 weken gered, tenzij ouders dit niet willen. Zij willen dat deze baby's niet worden gered, tenzij ouders hier expliciet om vragen. Zij nemen dit standpunt in naar aanleiding van een onderzoek waar zij aan meewerkten waar uitkwam dat maar 1 of de 4 extreem premature baby's op de tweede verjaardag helemaal gezond is. 

 

Ik ben erg benieuwd naar jullie mening over dit dilemma: moeten we baby's bij 24 weken automatisch redden? Of alleen als de ouders dit expliciet aangeven? Is 24 weken een goede grens? Of moet deze volgens jullie hoger of lager? 

 

Ik vind het zelf erg lastig om hier een mening over de vormen. De kans op een aandoening is enorm groot, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je alsnog een gezond kindje krijgt. Ik ben zelf nog nooit zwanger geweest, dus vind ook daarom dat ik hier eigenlijk geen mening over kan vormen. Laat dus vooral jullie mening horen!

 

Bronnen: http://www.nu.nl/gezondheid/4848132/deskundigen-twijfelen-behandeling-babys-geboren-met-24-weken.html 

https://vrouw.nl/artikel/praat-mee/44018/weegt-het-geluk-om-een-prematuur-kindje-op-tegen-de-geldzorgen 

https://www.vn.nl/op-de-grens-van-levensvatbaarheid/

http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2040728-bij-vroeggeboorte-maakt-een-week-groot-verschil.html

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355