Gemiddeld 2 kleuters per klas niet zindelijk: hoe komt dat?

23 Dec 2019

Tientallen kleuterleerkrachten horen dagelijks: "Juf, ik heb in mijn broek geplast!" Dat blijkt uit onderzoek door Kantar in opdracht van toiletpapierfabrikant Essity. Hoe kan het dat kinderen steeds later zindelijk worden? En hoe kun je je kind helpen in dit proces?

 

Onderzoek

Uit het onderzoek van Kantar onder 120 leerkrachten blijkt dat 38% van de kleuterklasleraren kinderen in de klas heeft die nog niet zindelijk zijn. Gemiddeld zijn het er 2 per kleuterklas. 30% Van de leerkrachten geeft aan dagelijks te maken te hebben met 'ongelukjes' en gemiddeld zijn ze hier 25 minuten per week aan kwijt.

 

De leerkrachten zijn hier niet blij mee. Ruim driekwart geeft aan dat dit het belemmert in hun werk. 51% Van de kleuterklasleraren geeft aan dat het lesprogramma te vaak wordt verstoord door kinderen die niet zindelijk zijn. Ongeveer driekwart van de leraren vindt dat het verschonen van kinderen of het helpen bij het afvegen niet bij hun takenpakket hoort.

 

Mogen scholen kinderen die niet zindelijk zijn weigeren?

Basisscholen mogen kinderen die niet zindelijk zijn inderdaad weigeren. Meestal wordt er gelukkig samen naar een oplossing gezocht. 

 

Later zindelijk

Nederlandse kinderen zijn steeds later zindelijk. In de jaren '80 was 1 op de 11 kleuters nog niet zindelijk. Nu is dat 1 op de 5 à 6. 

Gemiddeld zijn kinderen nu 7 tot 12 maanden later zindelijk dan 30 tot 40 jaar geleden. Toen werden kinderen zindelijk als ze 2 tot 2,5 jaar oud waren. Nu ligt dat rond de 3 jaar.

 

Waarom worden kinderen later zindelijk?

Waarschijnlijk is het later zindelijk worden van kinderen te verklaren door de luiers van tegenwoordig. Plasjes trekken zo goed in de luier, dat ze voor kinderen minder voelbaar zijn.

Een andere oorzaak is dat de maatschappij drukker is geworden. Veel moeders werken tegenwoordig waardoor kinderen naar kinderdagverblijven gaan. Hier is er minder aandacht voor de zindelijkheid(training) van kinderen. 

 

Actief proces

Zindelijk worden is een actief proces. Het komt meestal niet vanzelf. Jacintha Verhallen, kinderarts in het Franciscus Gasthuis Rotterdam geeft ouders een aantal tips:

 

 • Zorg voor vaste plas- en drinkmomenten. Gebruik de regel 'een glas is een plas'. Oftewel: als je gaat drinken, probeer je daarna te plassen. Ook als je niet voelt dat je moet.

 • Laat je kind voldoende drinken. 5 Tot 7 glazen per dag, afhankelijk van de leeftijd. Water, thee, sap, maar ook yoghurt en vla tellen mee. Verdeel het drinken over de dag. 's Ochtends bij het opstaan, bij het ontbijt, om 10:00 uur, bij de lunch en na schooltijd.

 • Zorg dat je kind 's avonds niet te veel drinkt.

 • Let op een goede houding tijdens het plassen. Zittend, rechtop, handen op de knieën, voeten op de grond of op een voetenbankje. Zo is de bekkenbodem ontspannen. Zorg dat er altijd een voetenbankje klaar staat voor de wc-pot.

 • Ook jongens moeten zittend plassen.

 • Let erop dat je kind ontspannen plast. Geen haast en niet persen.

 • Heeft je kind last van verstopping? Laat het dan 5 minuten op het toilet zitten na het eten. Zachtjes meepersen mag dan wel.

 • Wees positief tegen je kind. Benoem de vooruitgang, als het bijvoorbeeld van vier natte broeken naar één of twee is gegaan. 

 

Op welke leeftijd werd jouw kind zindelijk? Wat vind jij ervan dat scholen kinderen die niet zindelijk zijn, mogen weigeren?

 

Bron: RTL nieuws

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355