Gezond eten met de Monkey Platter

21 Dec 2017

Is jouw kind niet zo'n goede eter? Is het avondeten meestal een strijd? Wil jouw kind nooit iets nieuws proeven? En heb je al van alles geprobeerd zonder het gewenste resultaat? Probeer dan eens de Monkey Platter! Dit is een groot bord waarop je verschillende voedingsmiddelen neerlegt en waarbij je je kind vervolgens zelf laat kiezen wat en wanneer hij eet.

 

Wat is een Monkey Platter?

Een Monkey Platter is dus een groot bord waar je verschillende voedingsmiddelen op neerlegt. Denk bijvoorbeeld aan rozijntjes, meloen, wortel, cashewnoten en wat kaas. Dit bord zet je neer op een plek waar je kind er goed bij kan en vervolgens laat je je kind zijn gang gaan. Hij mag zelf weten wanneer en wat hij hiervan eet. Je hoeft het bord niet als avondeten aan te bieden, maar het kan de gehele dag. Zo ontdek je wanneer je kind behoefte heeft aan eten. Misschien is hij om 18:00 namelijk al te moe om te genieten van zijn eten. En als je kind overdag al zijn voedingsstoffen binnen heeft gekregen, hoef je je hier met het avondeten geen zorgen meer om te maken. 

 

Kunnen kinderen zelf kiezen wat ze nodig hebben?

Clara Davis runde een weeshuis waar zij 4 jaar lang de voedingsvoorkeuren van 15 kinderen observeerde. Vanaf de eerste bijvoeding mochten de kinderen zelf kiezen wat en hoeveel ze wilden eten. Ze konden dagelijks kiezen uit 33 voedingsmiddelen: groenten en fruit, vis, eieren, vlees, melkproducten etc. Vanuit de onderzoekers was er geen enkele restrictie. Sommige kinderen aten dagenlang alleen maar eieren en anderen aten vulden hun maagjes met groenten. De interessante conclusie was dat alle kinderen over de tijd genomen een compleet dieet binnenkregen, met alle essentiële voedingsstoffen. Hieruit zou je kunnen concluderen dat een kind onbewust weet wat hij nodig heeft.

 

Wat leg je op een Monkey Platter?

Je kind mag dan zelf wel kiezen wat hij eet van de Monkey Platter, maar jij bepaalt wat je erop legt. Het lichaam van je kind heeft echt geen behoefte aan chocolade, chips of een hamburger, dus dat leg je ook niet op de Monkey Platter. Dit bordje is juist bedoeld om je kind goede voedingsstoffen aan te bieden. Leg er dus zoveel mogelijk pure, onbewerkte voedingsmiddelen op. En vergeet ook de vetten niet. Vitaminen en mineralen worden beter opgenomen met wat vet. Dus voeg ook wat avocado, noten, olijfolie, pesto, humus, wat boter of iets anders vets toe. De vetten zijn erg leuk toe te voegen in de vorm van een dip voor het andere eten! Bijvoorbeeld humus om de worteltjes in te dippen. 

Veel kinderen eten niet optimaal, dus zorg dat wat er wél ingaat, genoeg voedingsstoffen bevat.

 

En dan?

Observeren! Wat en wanneer eet je kind? Eet hij vandaag vooral vlees of kaas? Biedt dan morgen wat meer groenten aan. Eet hij vooral wortels? Voeg dan morgen een leuke dip toe waar weer andere voedingsstoffen inzitten. 

De ervaring van de meeste ouders is dat de kinderen elke dag weer om zo'n 'apenbordje' vragen. 

 

Inspiratie

Heb je niet genoeg inspiratie om elke dag weer een andere Monkey Platter om tafel te zetten? Meld je dan aan voor de besloten Facebookgroep.

Ook op Pinterest vind je super veel leuke voorbeelden!

 

Ga jij de Money Platter proberen? Waarom wel of waarom niet?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355