Gillend gek van je gillende kind

20 May 2017

Afgelopen week kreeg ik de vraag hoe je je kinderen gillen afleert. Ik kan me voorstellen dat je gillend gek wordt van gillende kinderen. De stem van kinderen is zo hoog dat het door merg en been gaat. Daarom besloot ik hier snel een artikel aan te wijden.

 

Het afleren van gillen verloopt ongeveer hetzelfde als het afleren van ander ongewenst gedrag. Hierbij heb je te maken met een aantal basisprincipes: de oorzaak achterhalen, belonen, negeren, straffen, consequent zijn en volhouden. Ik zal deze begrippen wat verder toelichten.

 

Oorzaak achterhalen

Als eerste is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Waarom gilt je kind nou eigenlijk? Heeft je kind veel frustraties? Is het vragen om negatieve aandacht? Zoekt je kind de grenzen op? Als je de oorzaak weet, kun je die vaak wegnemen. Als je kind veel frustraties heeft, kun je proberen die frustraties weg te nemen of samen met je kind een andere manier zoeken om zijn frustraties te uiten. Een stressballetje, een boxbal of een kussen om op te slaan kunnen hierbij helpen. Of misschien kunnen jullie wel afspreken dat je kind af en toe even mag gillen in zijn kamer, buiten of in de schuur. Als het gillen een vraag om negatieve aandacht is, kun je proberen meer positieve aandacht te geven als je kind lief speelt, iemand helpt of goed luistert. Als je kind door te gillen de grenzen opzoekt, is het belangrijk om de grenzen goed duidelijk te maken. Vertel wat de regels zijn in huis en wat de consequenties zijn. Kinderen hebben echt grenzen nodig.

 

Positieve aandacht

Ik schreef net al dat je kan proberen om meer positieve aandacht te geven. Uit onderzoek blijkt namelijk dat belonen effectiever is dan straffen. Door de goede momenten zoveel mogelijk te belonen met bijvoorbeeld een compliment, zal je kind meer van het goede gedrag laten zien, omdat hij vaker beloond zal willen worden. ‘ Wat fijn dat je zo rustig tegen me praat, daar word ik echt heel blij van.’ Het negatieve gedrag zal dan automatisch vervagen. Lees ook: Belonen doe je zo!

 

Negeren

Negeren is ook een hele effectieve methode en kan goed gecombineerd worden met het belonen. Door het negatieve gedrag te negeren (mits het niet gevaarlijk is) is de lol er vaak al snel vanaf. Doe dus net alsof er niks aan de hand is en ga gewoon door met waar je mee bezig was. Zo is er gelijk een stuk minder strijd in huis!

Soms ontkom je bijna niet aan straffen. Als je het gegil echt niet meer trekt of als je een belangrijk gesprek hebt, kun je eventueel overgaan op straffen. Een goede manier hiervoor is de time-out. Je kind wordt zo namelijk even uit de situatie gehaald en kan even afkoelen en nadenken. Lees ook: De time-out.

 

Consequent zijn

Bij straffen is het heel belangrijk dat je consequent bent, dus dat doet wat je hebt gezegd. Ben je niet consequent, weet je kind dat er toch niks gebeurt als hij maar lang genoeg doorgaat. Door consequent te zijn, weet je kind dat er altijd negatieve gevolgen zijn als hij blijft gillen, waardoor hij vanzelf zal stoppen. Lees ook: Een consistente ouder zijn, hoe doe je dat?

 

Volhouden!

Tenslotte is het heel belangrijk om vol te houden! Als je net begint met consequent zijn, kan het eerst nog heftiger worden dan het al was. Ja echt waar, het kan nog erger… Maar als je lang genoeg volhoudt, zal het gegil afnemen en zal de rust weer terugkeren in huis.

 

Heb jij nog tips voor andere ouders?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355