Goed nieuws voor kleuters!

13 Sep 2019

Vanaf 2021 mogen kleuters weer kleuter zijn. Super goed nieuws als je het mij vraagt. In dit artikel lees je wat er allemaal zal veranderen.

 

Op dit moment wordt er gewerkt met het leerstofjaarklassensysteem. Dat houdt in dat aan dezelfde groep kinderen, methode gebonden, dezelfde prestatie-eisen worden gesteld. Bij kleuters is dit echter geen goede aanpak, aangezien zij zich sprongsgewijs ontwikkelen. Op de ene dag kunnen ze iets nog niet, en op de andere dag ineens wel. 

 

Sins de invoering van de wet op het basisonderwijs (1985) is er nog maar weinig aandacht voor de psychologische ontwikkeling van kleuters. De focus ligt op de cognitieve ontwikkeling. Er zijn dan ook steeds meer scholen die bij kleuters als cito-toetsen afnemen. Best wel krom, want het is inmiddels bekend dat een direct instructiemodel voor kinderen tot 7 jaar helemaal niet werkt. 

 

Geen toetsen meer

Vanaf 2021 mogen kleuters geen 'schoolse' toetsen meer maken. Yes! Het ministerie schreef: "De manier van toetsen, met een boekje met opgaven, past niet bij de manier waarop kleuters leren en zich ontwikkelen." Je zou hierdoor zelfs kinderen met 'rugzakjes' creëeren. Toetsen zouden kleuters stigmatiseren en problematiseren. 

Hoogleraar spraak- en taalpathologie prof. dr. Sieneke Goorhuis-Brouwer : “Als een kind minder presteert dan 50 procent van zijn leeftijdgenoten is er zogenaamd een ontwikkelingsprobleem. Dat is waar het fout loopt. Er is pas sprake van een probleem als een kind minder doet dan 90 procent van zijn leeftijdgenoten Er zijn nu zoveel kinderen met ADHD, dyslexie en hoogbegaafdheid; dat kan natuurlijk niet correct zijn.”

 

Een jaartje langer kleuteren

Vanaf 2021 geldt een jaartje langer kleuteren niet meer als zittenblijven. Yes! Zo voelen scholen geen druk om hele speelse kinderen tóch naar groep 3 te sturen.

 

Gespecialiseerde docenten

Tenslotte gaat de pabo differentiaties aanbieden voor jongere en oudere kinderen. Yes! “Sinds de invoering van de basisschool en het opheffen van de Kleuter Leidsters Opleiding School is het op veel scholen een puinhoop wat betreft de kennis over kleuters”, aldus Gerda Witte, lid van de Werk en Steungroep Kleuteronderwijs die zeven jaar geleden is opgericht door kleuterjuffen die zich zorgen maakten over de verschoolsing van de kleuter. “Het onderwijs, de mensen die er werken, de onderzoekers en de opleidingsinstituten zijn allen slachtoffer van een keuzes die gemaakt zijn in het verleden”, vindt Witte.  “De keuzes zijn gemaakt op basis van de gedachte dat een kind maakbaar is. Als je maar hard genoeg trekt en eraan sleutelt, lukt het wel. Maar als je een kind dingen aanbiedt die té hoog gegrepen zijn of die niet aansluiten bij de ontwikkeling raakt het geblokkeerd of haakt het af.”

Het is belangrijk dat door gaan dringen dat kleuters geen schoolkinderen zijn. Ze gaan niet groeien als je er harder aan trekt. Ze leren door te spelen.

 

Ik vind dit echt super goede ontwikkelingen. Er is zóveel kennis over hoe kleuters leren en daar werd, in mijn ogen, maar weinig mee gedaan. Hopelijk komt daar verandering in.

 

Wat vind jij van deze aankomende veranderingen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355