Haren wassen doe je zo!

Heb jij ook een kind dat het uitgilt als je met de shampoo in de buurt komt? Ik was er vroeger wel zo één! Ook mijn oppaskindje als au pair wordt absoluut niet vrolijk van het wassen van zijn haren. Veel kinderen zijn bang voor water in hun ogen of prikkende shampoo. Ik geef vandaag 6 tips om deze regelmatig terugkerende activiteit wat leuker te maken!

 

 1. Vrij in het water worden
  Vrij worden in het water is niet alleen fijn voor het haren wassen, maar voor nog veel meer dingen! Denk hierbij bijvoorbeeld aan zwemles.
  Als je kind niet bang is voor water in het gezicht en in de ogen, wordt het douchen/in bad gaan veel leuker. Maar hoe maak je je kind nou watervrij?
  - Maak het badderen vanaf het begin leuk. Zorg voor leuke speeltjes en heb samen veel plezier.
  - Ouder- en kindzwemmen! Hierbij heb je samen op een liefdevolle manier contact met het water. Je leert je kindje dat het water een fijne plek is en dat je kindje zich kan ontspannen.

 2. Spelen!
  Door middel van spel kunnen kinderen zich iets heel goed eigen maken. Door je kind te laten spelen met water, zal je kind het water veel meer gaan vertrouwen. Laat je kind dus regelmatig met water spelen en speel ook samen in bad. Maak gekke kapsels van elkaars haren, maar een schuimbaard of laat je nat sproeien door je kind. Wedden dat jullie zo een leuke avond hebben?

 3. Laat je kind de regie houden
  Als kinderen iets moeten, is de kans groter dat ze zich gaan verzetten. Zeker als het om hun eigen lichaam gaat, is het goed om kinderen zelf de regie te geven. Nu denk je misschien 'Nou dan worden die haren nooit gewassen!'. Je hoeft je kind niet alle regie te geven, maar je kunt je kind zeker laten kiezen en meehelpen. Wil je kind eerst spelen in bad of meteen de haren wassen? Maak jij de haren nat of doet je kind dat zelf? Zeep jij zijn haren in of kan hij/zij dat ook al?

 4. Zelf je haren wassen
  Als je kind jou regelmatig je haren ziet wassen, wordt het een vertrouwde handeling. Na het zwemmen, kun je lekker samen je haren wassen en ook thuis kan dit natuurlijk prima onder de douche!

 5. De juiste shampoo
  Bij je baby heb je helemaal geen shampoo nodig en eigenlijk bij oudere kindjes ook niet. Water voldoet! Als je nooit shampoo gebruikt, zal je haar ook niet vet worden.
  Als je toch graag shampoo gebruikt, kies dan voor een milde shampoo. Goede merken zijn onder andere Petit&Jolie, Weleda en Naïf. De shampoos van deze merken prikken niet in de oogjes en drogen de huid niet zo uit.

 6. Een doucheklep
  Met een doucheklep weet je zeker dat er geen shampoo in het gezichtje van je kind terecht komt! Daarmee is het grootste probleem waarschijnlijk meteen opgelost!

 

Hoe verloopt het haren wassen bij jullie thuis?

 

Bron: https://kiind.nl/haren-wassen-doe-je-zo/ 

 

*Als je de producten koopt via de linkjes uit dit artikel, ontvang ik hier een klein percentage over om weer te investeren in deze website. De linkjes zijn bij het artikel gezocht en niet andersom, dus dit heeft geen invloed op de inhoud van het artikel.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Nieuwste blogs
Please reload

Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwsbrief
Uitgelichte berichten

De bevaltrends in 2020

17 Jan 2020

1/8
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18), zwanger van een tweede kindje, pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2019 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355