Heb ik zwangerschapsdiabetes?!

21 Jul 2018

Afgelopen maandag ging ik voor het eerst op controle bij mijn nieuwe verloskundige. Wij wonen nu weer in Utrecht dus hebben uiteraard een nieuwe verloskundige uitgezocht bij ons in de buurt. Ik was maandag 26 weken zwanger. De verloskundige controleerde mijn bloeddruk en buik en we bespraken nog wat zaken zoals de 20-weken echo, aangezien zij de resultaten nog niet had. Ook deze verloskundige zag natuurlijk dat de baby toen toch behoorlijk groot was. En dat kan wijzen op zwangerschapsdiabetes. Ze twijfelde even of ze mij wilde laten testen, aangezien ik geen klachten had of tot een risicogroep behoor, maar besloot mij toch een formuliertje mee te geven. De volgende dag zou ik nuchter vertrekken naar een priklocatie...

 

Glucose tolerantie test

Ik zou een glucose tolerantie test krijgen. Deze test wil nog wel eens op verschillende manieren worden uitgevoerd, maar bij mij ging het als volgt:

Vanaf maandagavond 24:00 mocht ik niks meer eten of drinken. De volgende ochtend moest ik mij nuchter melden bij een locatie van Saltro. Om 9:10 kwam ik daar aan, gaf ik mijn formulier af en nam ik plaats in de wachtkamer. Om 9:20 was ik aan de beurt. Er werd bloed afgenomen en ik moest 2 bekertjes leegdrinken. In 1 van de bekertjes zat water, maar in het andere bekertje de beruchte glucoseoplossing. Ik was erg bang voor de smaak, maar klokte de beker zo achterover en vond de smaak reuze meevallen. Erg zoet, maar helemaal niet zo vies. Om 9:25 brachten ze mij naar een grote ruimte met fijne stoelen waar ik 2 uur lang op mijn gat zou blijven zitten. Daarna zouden ze nog een keer bloed afnemen. Ik mocht een keertje naar de wc, maar meer beweging zou de resultaten teveel beïnvloeden. 
 

2 Uur lang wachten

Ik opende mijn laptop, want ik had mij voorgenomen om lekker te gaan bloggen. Ik had de WIFI code nog niet en twijfelde of ik hierom zou gaan vragen. Daarvoor moest ik namelijk wel een stukje lopen. Toch deed ik het, want anders zouden die 2 uur wel heel lang duren... 

Na een paar minuten zat ik rustig mijn mailtjes te beantwoorden en las ik de vragen die ik van jullie kreeg. Dit ging een kwartiertje goed, totdat ik mij helemaal niet lekker begon te voelen. Ik voelde mij misselijk, ging een beetje zweten, voelde me duizelig en werd slapjes. Toen dat niet zakte, besloot ik mij te verplaatsen naar de normale wachtkamer, zodat ik in het zicht zat van anderen. Voor als ik zou flauwvallen ofzo.

De assistente hield me heel goed in de gaten en toen ik wel erg wit wegtrok, bood ze me een bed aan. Dat klonk goed! Ze legden me op een bed in een donkere kamer met de airco aan waar ik de resterende 1,5 uur door zou moeten brengen. Dat bloggen zat er niet meer in! Ieder kwartier kwamen ze even kijken hoe het met me ging. Dat liggen en de airco deden me erg goed en de misselijkheid zakte al snel. Gelukkig maar, want als je moet overgeven, is alles voor niets geweest. Toch duurde het wachten op deze manier wel heel erg lang...

 

Gered!

Eindelijk was het 11:25. De tijd was voorbij en ik werd weer opgehaald. Snel werd er nog een buisje bloed afgenomen en eindelijk mocht ik mijn boterhammen met pindakaas en mijn flesje water wegwerken. Inmiddels was ook mijn vriend gekomen, omdat het ons niet zo'n goed idee leek als ik weer alleen naar huis zou fietsen.

De rest van de dag was ik een beetje moe van de rare ochtend, maar had ik verder nergens last van.

 

De uitslag

Ik was behoorlijk bang voor de uitslag en moest hier ook best lang op wachten. Vooral de gevolgen die het voor de baby kan hebben, maakten mij nerveus.
Op vrijdag had ik nog niks gehoord. De verloskundige had gezegd dat ik ook zelf mocht bellen voor de uitslag dus dat deed ik. Ik kreeg de assistente aan de telefoon en die gaf mij het verlossende antwoord: ik heb geen zwangerschapsdiabetes! Mijn nuchtere waarde was 4,2 en 2 uur na dat glucosedrankje was mijn waarde 6,4 (moet onder de 7,8 zijn). Wat een opluchting!

Heb jij een glucose tolerantie test gehad? Hoe ervaarde jij dit? Heb jij ervaring met zwangerschapsdiabetes?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355