Heb je een baby? Begin met babygebaren!

11 Apr 2019

Sinds een aantal weken probeer ik gebruik te maken van babygebaren. Babygebaren is het ondersteunen van wat je zegt door middel van gebaren. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? En waarom wij dit doen? Ik vertel er alles over in dit artikel!

 

Babygebaren

Bij babygebaren ondersteun je wat je zegt door middel van gebaren. Je kunt hiervoor gewoon de gebaren van de Nederlandse Gebarentaal (NGT) gebruiken. 

Kinderen beginnen pas rond een jaar of anderhalf met praten. Cognitief gezien zijn ze al eerder in staat om te communiceren. Dit begint al tussen de 6 en 9 maanden. Door je kind gebaren te leren, kunnen jullie al communiceren voordat je kind kan praten! 

 

Voordelen

Babygebaren heeft veel voordelen:

 

 • Je overbrugt de periode van taal begrijpen naar kunnen praten

 • Je krijgt meer inzicht in de belevingswereld van je kind

 • Het bevordert de taal- en spraakontwikkeling

 • Minder frustratie, omdat je kind zelf kan aangeven wat hij wil

 • Jullie kunnen makkelijker met dove en slechthorende mensen communiceren

 • Je kunt met en zonder geluid met elkaar communiceren

 • Het is gewoon super leuk!

 

Hoe pak je dit aan?

Allereerst zul je zelf gebaren moeten leren. Dit kan door middel van een cursus, boeken of dvd's. Je hebt speciale cursussen 'babygebaren'. Ik zou nog heel graag zo'n cursus willen volgen, maar dat is er helaas nog niet van gekomen. Een andere optie om gebaren te leren is het internet afstruinen. Alle gebaren zijn online wel te vinden.

Ik struinde zelf het internet af en koos ervoor om te beginnen met de volgende gebaren: luier, slapen, buiten, draagdoek, spelen, melk, mama en papa. Over een tijdje zou ik ook graag pijn, eten, drinken, huis, boek, bal, poes, hond en auto toevoegen.

 

Als je de gebaren kent, begin je ze simpelweg te gebruiken. Als je de luier van je kind gaat verschonen, maak je het gebaar voor luier. Als jullie aan het spelen zijn op het speelkleed, maak je het gebaar voor spelen. En zo doe je dat met de gebaren die jij je kind wil leren. Het gebaar vervangt trouwens niet de gesproken tekst, maar ondersteunt alleen! Je blijft dus praten zoals je altijd al deed, alleen maak je er gebaren bij.

 

De sleutel tot succes is: herhaling!

 

Baby's die vanaf 6 of 7 maanden regelmatig in aanraking komen met gebarentaal, beginnen rond 8 of 9 maanden al met actief communiceren. Leuk he?

 

Voor iets oudere kinderen zijn de dvd's van Lotte en Max trouwens echt een aanrader. Leuke afleveringen voor jonge kinderen vol gebarentaal! Vaak kun je deze dvd's lenen bij de bibliotheek.

 

Heb jij ervaring met babygebaren? Lijkt het jou leuk om te leren?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355