Heb jij al een voogd aangewezen?

20 Dec 2017

Het is iets waar je misschien liever niet over nadenkt, maar het is wel belangrijk: wie gaat er voor jouw kind(eren) zorgen als jij er niet meer bent? Ik leg in dit artikel uit wat er met jouw kind(eren) gebeurt als jij overlijdt en hoe je vandaag nog zelf een voogd kunt aanwijzen.

 

Wat is een voogd?

Als je als ouder goed voor je minderjarige kind kunt zorgen, heb je ouderlijk gezag. Als er geen ouder meer is met ouderlijk gezag, doordat zij niet goed voor het kind kunnen zorgen of overleden zijn, wordt er een voogd aangesteld. De voogd is iemand anders dan de ouders die het gezag uitoefent. Die persoon (het kunnen er trouwens ook 2 zijn) neemt dan de belangrijke beslissingen over jouw kind(eren).

 

Kies nu hieronder jouw situatie uit en lees daar verder.

 

 • 2 ouders met ouderlijk gezag
  Is er in jouw situatie sprake van 2 ouders met beide ouderlijk gezag? Als 1 van jullie overlijdt, krijgt de andere ouder automatisch alleen het gezag. Als jullie beiden overlijden, bepaalt de rechter wie de voogd wordt. Als jullie een voogd benoemt hebben, zal de griffier van de rechtbank deze persoon vragen of hij of zij de voogd wil worden. Je kunt ook 2 personen benomen die dan gezamenlijk voogd worden. De benoemde voogd krijgt alleen het daadwerkelijke gezag als hij of zij de voogdij accepteert.

 

 • 1 ouder met ouderlijk gezag en 1 zonder ouderlijk gezag
  Heb jij als ouder alleen het ouderlijk gezag, is er nog een andere ouder zonder ouderlijk gezag en overlijdt jij? Dan bepaalt de rechter wie het gezag krijgt, waarbij hij kijkt naar het belang van het kind. De eerste keuze van de rechter is de andere ouder en de tweede keuze is de eventuele voogd die jij als ouder hebt benoemt. Als dit beiden niet mogelijk is, wordt er verder gezocht.

 

 • 1 ouder en 1 niet-ouder met gezamenlijk gezag
  Heb jij als ouder een relatie met iemand die niet de andere ouder is van het kind en hebben jullie gezamenlijk gezag? Als je partner overlijdt, stopt het gezamenlijk gezag en houd jij als ouder het gezag. Als jij overlijdt gaat de voogdij naar je partner. Maar als het kind nog een andere biologische ouder heeft, kan hij/zij aan de rechter het gezag vragen. Als de rechter dit goedkeurt, krijgt de ouder het gezag en eindigt het gezag van je partner.

 

 • Ouders zonder ouderlijk gezag
  Ben jij ouder zonder ouderlijk gezag, is er ook geen andere ouder met ouderlijk gezag en overlijden jullie (of 1 van jullie)? Hoogstwaarschijnlijk blijft de voogdij dan bij degene die nu ook de voogdij heeft. 

 

Benoem jouw voorkeurs voogd

De voorkeurs voogd kun je benoemen in je testament, maar sinds 2014 kun je ook zonder testament gratis iemand als voogd aanwijzen. Dat kan hier in het gezagsregister. Zo is de kans groter dat je kind, als jij overlijdt, bij degene terecht komt die jij graag als voogd zou willen.

 

Conclusie

De rechter bepaalt dus altijd wie de voogdij krijgt. De rechter zal altijd proberen te handelen in het belang van het kind. In principe hebben de ouders de voorkeur, wordt er vervolgens gekeken of er een voogd benoemd is en wordt er anders verder gekeken. 

 

Heb jij al een voogd aangewezen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355