Heb jij een achterbankkind?

12 Aug 2018

Heb jij al eens van de term 'achterbankkinderen' gehoord? Ze zijn verwend, zouden uitgroeien tot narcisten en zouden niet voorbereid zijn op het echte leven. Wat zijn achterbankkinderen nu precies? Is dit echt zo erg? En hoe kun je voorkomen dat jouw kinderen achterbankkinderen worden?

 

Altijd op de achterbank

Achterbankkinderen zitten letterlijk vaak op de achterbank van de auto. Ze worden overal naartoe gereden. Natuurlijk worden ze 's ochtends naar school gebracht en 's middags van school gehaald, maar daarnaast zitten ze vaak in de auto op weg naar pianoles, hockey, tennis, yoga, tekenles en huiswerkbegeleiding. 

 

Geen vrije tijd

Achterbankkinderen hebben een druk schema. Ze moeten naar school, doen hun huiswerk, sporten, gaan naar muziekles en hebben misschien nog wel meer verplichtingen. Ze worden geleefd en komen nauwelijks meer aan gewoon spelen toe. En spelen is zo belangrijk! Het is belangrijk voor de fantasie, voor de concentratie, voor de creativiteit, voor probleemoplossende vaardigheden, voor sociale vaardigheden, voor het verwerken van ervaringen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Daarnaast vervelen achterbankkinderen zich nooit, wat ook erg jammer is. Vervelen is goed voor de hersenen, voor rust, voor creativiteit, voor het bedenken van oplossingen...

 

Verwend

Achterbankkinderen zijn prinsjes en prinsesjes. Ze kennen weinig frustratie en teleurstelling. Ze hoeven niks zelf uit te zoeken, krijgen overal hulp bij en hebben alles wat hun hartje begeert. Halen ze een onvoldoende? Dan zitten ze een paar dagen later aan tafel met een bijlesdocent. Houden ze van Playmobil? Dan beschikken ze bijna over het hele assortiment.

 

Bepaald type ouders

Dit artikel staat vol met vooroordelen en generalisaties waar ik normaal gesproken liever niet aan meedoe, maar deskundigen zijn het er massaal over eens. De ouders van achterbankkinderen zijn wit, hoog opgeleid en verdienen veel geld. Ze werken veel, doen aan sport en vinden cultuur en een goede opleiding heel belangrijk! Ze laten zich gerust bijstaan door psychologen, opvoedkundigen en testbureaus als hun kinderen dan maar goed scoren!

 

Niet fietsen

1 Van de negatieve gevolgen van achterbankkinderen is dat ze slecht kunnen fietsen. Vooral in de grote steden is dat een probleem. "Kinderen kunnen niet goed fietsen of ze hebben geen fiets", zegt een woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland in het AD. Verkeersdocent Ronald Wittenberg noemt het de 'achterbankgeneratie'. "Ouders gaan met de auto, omdat ze door moeten naar hun werk." Dat zorgt weer voor een sneeuwbaleffect: want door al die auto's bij school ontstaan er gevaarlijke situaties en sturen andere ouders hun kinderen liever niet met de fiets. "Als kinderen naar de middelbare school gaan en toch met de fiets moeten, gebeuren er vaker ongelukken."

 

Zwart gat

Achterbankkinderen zouden ook niet worden voorbereid op het echte leven. Ze hebben nooit geleerd hoe ze moeten omgaan met tegenslagen en kunnen dan ook niet omgaan met afwijzingen bij sollicitaties en negatieve feedback in een eerste functioneringsgesprek. Thuis hebben ze immers altijd te horen gekregen dat ze fantastisch en geweldig waren. Nederlandse kinderen behoren tot de gelukkigste kinderen ter wereld, maar vallen daarna in een diep zwart gat. Uit onderzoek blijkt dat er nergens zoveel twintigers in therapie zijn voor depressies en burn outs. 

 

Wat kun je doen als ouder?

Het klinkt nu bijna alsof achterbankkinderen mishandeld worden, maar dat valt natuurlijk ook wel weer mee. Ook van die sportlessen en muzieklessen leren kinderen ontzettend veel. Zorg wel dat je kind ook nog voldoende vrije tijd heeft. Neem zijn of haar weekplanning eens onder de loep: Is er voldoende tijd om gewoon lekker te spelen? Om af te spreken met vriendjes en vriendinnetjes? Verveelt je kind zich wel eens?

Daarnaast is het ook goed om niet alles voor je kind te doen. Psycholoog Dr Carr-Gregg heeft als tip: Doe niks voor je kinderen wat ze niet zelf zouden kunnen. Misschien gaat dat een beetje ver, maar laat je kind eens proberen om zelf zijn schoenen aan te trekken. Laat je kind af en toe zelf zijn brood smeren. Laat je kind zelf naar school toe fietsen (als je kind hier een passende leeftijd voor heeft). En laat je kind eens ervaren wat er gebeurt als hij zijn huiswerk niet doet. Fouten maken is heel belangrijk!

Heb jij stiekem achterbankkinderen? Zijn de dagen van jouw kind volgepland? Doe jij alles voor je kind? Wat vind jij van achterbankkinderen? 

 

Bronnen: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/achterbankkinderen-kunnen-niet-goed-meer-fietsen

https://nivoz.nl/hechting-versus-narcisme

https://www.nji.nl/nl/Download-NJi/Publicatie-NJi/Publicatie-Die-jeugd-van-tegenwoordig.pdf

http://www.bureaubeteronderwijs.nl/onderwijsblog/achterbankkinderen-en-opvoedingsverdwazing

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355