Heb jij een bedje over?

18 Sep 2017

Matt is een gezellig jongetje van 1,5 jaar. Hij heeft heel veel energie en klimt graag overal op en af. Hij is lief voor andere kinderen en vindt het heerlijk om naar buiten te gaan. Helaas lukt het de ouders van Matt niet om fulltime voor hem te zorgen. Heb jij in het weekend tijd om Matt op te vangen en samen buiten te spelen?

 

In 2016 hebben 16,647 pleeggezinnen zich ingezet voor 21.685 pleegkinderen. Dat is een flink aantal hè? Helaas was dit aantal nog niet genoeg. In 2016 zijn er namelijk 2471 nieuwe pleegouders geaccepteerd, maar zijn er 2875 pleegouders gestopt. Dit zorgde ervoor dat er op 31 december 2016 nog 360 kindjes zonder pleeggezin waren...
Daarom is Pleegzorg Nederland de actie
'Supergewone mensen gezocht' gestart. Hier werk ik natuurlijk graag aan mee!

 

Pleegzorg Nederland

Pleegzorg Nederland zet zich in voor alle kinderen die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen. Ze geven voorlichting en werven nieuwe pleegouders. Er zijn in Nederland 28 regionale organisaties die pleegzorg aanbieden. Landelijk werken zij samen onder de noemer Pleegzorg Nederland.

 

Hoe word je een pleegkind?

Sommige ouder kunnen helaas niet voor hun kinderen zorgen. Dit kan verschillende redenen hebben zoals: een verslaving, een verstandelijke beperking, verwaarlozing, een kind met een beperking of een alleenstaande moeder die wordt opgenomen in het ziekenhuis. 
Als er zulke problemen zijn, wordt er altijd eerst gekeken of deze problemen thuis opgelost kunnen worden. Als dat niet kan, is in Nederland Pleegzorg de eerste keus. Pleegzorg heeft de voorkeur, omdat dit het dichts bij de natuurlijks gezinssituatie blijft. In eerste instantie wordt dan gekeken of het kind in de eigen familie of bij bekenden kan worden ondergebracht. Als dat niet lukt, gaat de pleegzorg instelling op zoek naar een geschikt pleeggezin

Het doel van pleegzorg is altijd dat de biologische ouders de opvoeding weer op zich nemen. Als dat onmogelijk is, nemen pleegouders de opvoeding voor langere tijd op zich. Indien mogelijk, behoudt het kind wel altijd contact met zijn biologische ouders. 

 

Pleegkinderen

Pleegkinderen zijn jongens en meisjes van 0 tot 18 jaar. Het zijn hele gewone kinderen, alleen hebben ze vaak wel erg veel meegemaakt. In ieder geval hebben ze het verschrikkelijke afscheid met hun ouders achter de rug. Soms komt daar nog het afscheid met hun familie en vrienden bij. Daardoor komen hechtings- en loyaliteitsproblemen regelmatig voor bij pleegkinderen. Ook zijn er pleegkinderen met een verstandelijke beperking, een chronische ziekte of leer- of gedragsproblemen. 
Maar uiteindelijk zijn pleegkinderen kinderen die naar school gaan, lekker buitenspelen en soms lekker dwars gedrag vertonen!

 

Soorten pleegzorg

Als je pleegouder wilt worden, hoef je niet 24/7 beschikbaar te zijn. Er zijn namelijk verschillende vormen:

 

Kortdurende pleegzorg

Soms is het nog onduidelijk waar een kind op de lange termijn kan wonen. Bij kortdurende pleegzorg vang je een kind een paar maanden tot een jaar op.  

 

Langdurige pleegzorg

Als er geen vooruitzicht is op terugkeer naar de biologische ouders, wordt een kind langdurig opgevangen. Meestal is dit totdat het kind 18 jaar is. 

 

Crisisopvang

Soms escaleert een situatie zo erg, dat een kind onmiddellijk het huis uit moet. Als crisisgezin vang jij deze kinderen dan een paar dagen tot een paar maanden op, totdat er een andere oplossing is gevonden.

 

Weekendopvang

Deze variant is om ouders wat rust te geven of om kinderen uit een 'tehuis' een gezinssituatie te laten ervaren. Het kan variëren van 1 weekend in de maand tot elk weekend. 

 

Vakantieopvang

Dit kan zelfs eenmalig zijn!

 

Verschil met adoptie

Ik zet de 5 grootste verschillen tussen pleegzorg en adoptie op een rijtje:

 

Het grootste verschil met adoptie is dat pleegzorg in principe tijdelijk is. Het doel blijft om de kinderen terug te plaatsen bij de ouders. Adoptie is voor altijd.

 

Bij adoptie wordt het juridisch gezien je eigen kind. Het kind krijgt jouw achternaam en jij hebt alle zeggenschap over het kind. Bij pleegzorg wordt het kind nooit van jou en heb je geen zeggenschap over belangrijke beslissingen.

 

De meeste pleegkinderen houden contact met hun biologische ouders. Hier werk je als pleegouder aan mee. Bij adoptie is er meestal geen contact met de biologische ouders.

 

Bij adoptie voedt je een kind alleen op. Bij pleegzorg nooit. Je hebt altijd een pleegzorgbegeleider die je ondersteunt. 

 

Adoptie is erg duur. De voorbereiding kost zo'n €1595 en de bemiddeling en reis- en verblijfkosten liggen tussen de €7500 en €35000. Pleegouder worden kost niets. Je krijgt als pleegouder zelfs een vergoeding voor de verzorging en opvoeding. 

 

Pleegouder worden

Ben jij geschikt als pleegouder? Doe hier de test!

 

Bijna iedereen kan pleegouder worden. Rijk of arm, samenwonend of alleenstaand, hetero of homo. Het gaat erom dat je structuur, warmte en veiligheid kan bieden. Daarnaast moet je minimaal 21 jaar zijn, een stabiele leefsituatie bieden en een verklaring krijgen van geen bezwaar van de Raad voor de Kinderbescherming (pleegzorg vraag deze voor je aan).

Om geld hoef je je geen zorgen te maken, want Pleegzorg zorgt voor een vergoeding

 

Als je interesse hebt, is de eerste stap altijd het aanvragen van het informatiepakket. Dat doe je via deze link. Vervolgens bezoek je een informatieavond, volg je het introductieprogramma, neem je een beslissing en wacht je op de juiste match!

 

Heb jij een bedje over?

 

Deel dit bericht met al je vrienden en familie, zodat er aan het eind van het jaar geen kindjes meer wachten op een warm thuis!

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Nieuwste blogs
Please reload

Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwsbrief
Uitgelichte berichten

De bevaltrends in 2020

17 Jan 2020

1/8
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18), zwanger van een tweede kindje, pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355