Heftig: 60% ervaart postnatale eenzaamheid

Een onderwerp waar bijna nooit over wordt gesproken: eenzaamheid. Dit onderwerp is best wel een taboe, terwijl 60% van de jonge moeders postnatale eenzaamheid ervaart! De hoogste tijd dus om daar aandacht aan te besteden. Wat is postnatale eenzaamheid? Hoe wordt dit veroorzaakt? En hoe kom je uit dit isolement?

 

Postnatale eenzaamheid

Het is geen officiële term, maar dekt de lading volledig. Het houdt simpelweg in dat je je eenzaam voelt na de geboorte van je baby. Vooral bij jonge moeders wordt dit probleem steeds groter. Het klopt helemaal dat je juist na de geboorte van je baby niet meer alleen bent, maar daar ligt dan ook gelijk het probleem.

 

Geen tijd meer voor jezelf

Voordat je een kind kreeg, kon je gaan en staan waar je wilde. Je kon de fiets pakken om bij een vriendin thee of een wijntje te gaan drinken, je kon met vrienden naar een festival, je kon een paar keer per week tennissen of naar de sportschool en je kon regelmatig met je partner lekker uit eten of een avondje naar de film. Het is natuurlijk niet zo dat dat na de geboorte van een baby allemaal niet meer kan, maar het wordt allemaal een stuk lastiger en daarmee vaak ook minder. Je vindt het gewoon heel fijn om tijd met je baby door te brengen, je kunt je baby niet altijd overal mee naartoe nemen en je wilt je baby ook niet te vaak bij een oppas achterlaten. Uiteindelijk zitten de meeste jonge ouders gewoon vaker thuis en komen de muren wel eens op hen af. 

 

Kinderloze vrienden

Ook het contact met kinderloze vrienden wordt vaak lastiger. Zij zitten niet altijd te wachten op jouw verhalen over buikkrampjes en poepluiers, zij gaan wel nog regelmatig met elkaar uit en snappen niet altijd dat dat voor jou niet meer zo makkelijk is. Of dat je daar niet altijd zin meer in hebt. Jouw prioriteiten zijn nu veranderd en dat kan ervoor zorgen dat jullie uit elkaar groeien. Dit heb ik zelf ook gemerkt tijdens mijn eerste zwangerschap. Ik was 23 en de eerste uit mijn vriendenkring die een kindje kreeg.

 

Praat erover!

Je bent dus absoluut niet de enige bij wie de muren soms op je afkomen en je bent niet de enige die zich soms best eenzaam voelt. Praat erover met de mensen om je heen. Grote kans dat zij dit ook wel eens ervaren of dat ze hierdoor wat vaker op de thee komen.

 

Ga eropuit!

Ga je ook gewoon lekker op uit (zowel met als zonder je baby). Ga babyzwemmen, ga naar het mamacafé, wandel door het park, laat je baby achter bij je partner en ga lekker op stap met vrienden en regel af en toe eens een oppas. Zo ben je lekker onder de mensen en kom je misschien ook nog wel een hele leuke mede-mama tegen!  

 

Heb jij je eenzaam gevoeld na de geboorte van je kindje? Heb jij nog tips voor andere jonge moeders?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355